Kingsen is een kaartspel dat vooral populair is onder studenten en jongeren in Nederland en België. Het spel wordt gespeeld met een kaartspel en er zijn verschillende regels en variaties mogelijk, afhankelijk van de groep mensen waarmee het spel gespeeld wordt.

Over het algemeen wordt het spel gespeeld door een groep mensen die aan tafel zitten en om beurten een kaart trekken en deze op een stapel leggen. De regels en de betekenis van elke kaart verschillen per groep, maar vaak worden bepaalde kaarten geassocieerd met het drinken van alcoholische dranken of het uitvoeren van opdrachten.

Wat is het doel van kingsen?

Het doel van het kaartspel Kingsen is om als laatste speler over te blijven zonder alle kaarten van de stapel te hebben getrokken. Het spel wordt gespeeld met een kaartspel en er zijn verschillende regels en variaties mogelijk, afhankelijk van de groep mensen waarmee het spel gespeeld wordt.

Tijdens het spel trekken spelers om de beurt een kaart van de stapel en voeren ze de bijbehorende opdracht uit. Deze opdrachten kunnen variëren van het drinken van een shotje of het uitvoeren van een bepaalde opdracht tot het geven van een compliment aan een medespeler.

Elke kaart heeft zijn eigen betekenis en kan bepalen welke opdracht een speler moet uitvoeren. Het spel is vooral populair vanwege de gezelligheid en het feit dat het een leuke manier is om met vrienden samen te zijn en te drinken. Het is echter wel belangrijk om verantwoord om te gaan met alcohol en niet te veel te drinken tijdens het spelen van het spel.

Wanneer speel je kingsen?

Het spel kan zowel binnen als buiten worden gespeeld, afhankelijk van de voorkeur van de groep mensen waarmee het spel gespeeld wordt. Het is wel belangrijk om rekening te houden met eventuele geluidsoverlast of andere overlast voor de omgeving, vooral als het spel buiten wordt gespeeld.

Kingsen kan met verschillende groepsgroottes worden gespeeld, maar meestal wordt het gespeeld met een groep van minimaal vier spelers. Het spel kan worden gespeeld met een gewoon kaartspel, maar er zijn ook speciale Kingsen-kaartspellen verkrijgbaar.

Wat zijn de spelregels van kingsen?

Er zijn verschillende spelregels en varianten van het kaartspel Kingsen, afhankelijk van de groep mensen waarmee het spel gespeeld wordt. Hieronder volgen enkele veelvoorkomende spelregels:

Elke kaart heeft zijn eigen betekenis en kan bepalen welke opdracht een speler moet uitvoeren. Bijvoorbeeld:

 • 1: De speler kiest een andere speler die een drankje moet nemen.
 • 2: De speler moet zelf een drankje nemen.
 • 3: Iedereen slaat met de hand op de tafel, de laatste speler moet een drankje nemen.
 • 4: De speler die deze kaart trekt, mag een nieuwe regel bedenken die voor de rest van het spel geldt.
 • 5: De speler moet zelf een dansje doen.
 • 6: De speler begint met tellen, elke volgende speler telt verder. Bij elk veelvoud van zeven (7, 14, 21, etc.) moet de speler klappen in de handen en daarna gaat het tellen verder met de volgende speler. Wie een fout maakt, moet een drankje nemen.
 • 7: De speler die deze kaart trekt, mag een andere speler aanwijzen die een vraag moet beantwoorden. Als de speler het antwoord niet weet, moet hij of zij een drankje nemen.
 • 8: De speler bedenkt een nieuwe regel die voor de rest van het spel geldt.
 • 9: De speler mag iemand anders aanwijzen die een drankje moet nemen.
 • Boer: Alle mannen moeten een drankje nemen.
 • Vrouw: Alle vrouwen moeten een drankje nemen.
 • Heer: De speler die deze kaart trekt, mag een nieuwe regel bedenken die voor de rest van het spel geldt. Deze regel is alleen van toepassing op de speler zelf.
 • De kaarten worden geschud en in een stapel op tafel gelegd. Elke speler trekt om de beurt een kaart van de stapel en voert de bijbehorende opdracht uit.
 • Als een speler een kaart trekt, moet hij of zij deze kaart open op een aflegstapel leggen.
 • Als een speler geen kaarten meer heeft om te trekken, is deze speler uit het spel.
 • Het doel van het spel is om als laatste speler over te blijven zonder alle kaarten van de stapel te hebben getrokken.

Let op: Het is belangrijk om verantwoord om te gaan met alcohol en niet teveel te drinken tijdens het spelen van het spel.

Vergelijkbare kaartspellen 

Er zijn verschillende kaartspellen die vergelijkbaar zijn met Kingsen, waarbij kaarten met opdrachten worden gebruikt. Enkele voorbeelden zijn:

Ring of Fire

Ring of Fire is een populair drankspel dat vaak gespeeld wordt op feestjes. Bij dit spel worden kaarten gebruikt met verschillende opdrachten of regels. Elke kaart heeft zijn eigen betekenis en het doel van het spel is om als laatste speler over te blijven zonder alle opdrachten te hebben uitgevoerd.

Piccolo

Dit is een kaartspel dat vooral in Duitsland populair is en lijkt op Kingsen. Piccolo is een drankspel dat veelal gespeeld wordt op feestjes en bijeenkomsten. Het spel is afgeleid van het bekende kaartspel ‘Kingsen’ en wordt ook wel ‘Kleine Mensen’ genoemd. Bij Piccolo worden er kaarten gebruikt die elk een eigen opdracht hebben. Het doel van het spel is om als laatste over te blijven zonder alle opdrachten te hebben uitgevoerd. In tegenstelling tot Kingsen worden er bij Piccolo alleen kleine glaasjes of shotglaasjes gebruikt om te drinken. Het spel kan met twee of meer personen gespeeld worden.

Koning Drinkt

Bij dit kaartspel worden ook kaarten met opdrachten gebruikt. De regels en opdrachten kunnen echter verschillen van Kingsen. ‘Koning Drinkt’ is een drankspel dat veelal gespeeld wordt op feestjes en bijeenkomsten. Bij dit spel draait het om het trekken van kaarten waarbij elke kaart een eigen betekenis heeft en kan leiden tot het drinken van een bepaalde hoeveelheid alcohol.

Never have I ever

‘Never have I ever’ is een populair gezelschapsspel dat vaak als drankspel gespeeld wordt. Het spel wordt gespeeld door één speler te laten beginnen met de zin “Never have I ever”, gevolgd door iets wat diegene nooit heeft gedaan. Bijvoorbeeld: “Never have I ever mijn haar geverfd”. Andere spelers die dat wel hebben gedaan, moeten een slok alcohol nemen.

Het doel van het spel is om meer over elkaar te leren en om te ontdekken wat andere mensen wel of niet hebben gedaan. Het kan leiden tot hilarische en interessante verhalen en is een leuke manier om een groep mensen beter te leren kennen.

Het spel kan op verschillende manieren worden gespeeld en er zijn vele varianten op de regels. Sommige mensen spelen het zonder alcohol en gebruiken het als een algemeen gezelschapsspel om elkaar beter te leren kennen. Andere varianten maken gebruik van het stellen van persoonlijke vragen of het geven van persoonlijke opdrachten in plaats van het benoemen van iets wat je nog nooit hebt gedaan.

Bussen

‘Bussen’ is een kaartspel dat vooral populair is als drankspel. Het spel kan met een willekeurig aantal spelers worden gespeeld en de spelregels kunnen per groep verschillen. Over het algemeen worden de volgende regels gebruikt:

 • Elke speler trekt één voor één een kaart van een stapel kaarten. Elke kaart heeft een eigen betekenis en bijbehorende opdracht, zoals het drinken van een bepaalde hoeveelheid alcohol, het geven van een opdracht aan een andere speler, of het uitvoeren van een gezamenlijke opdracht met de groep.
 • Wanneer een speler een kaart met een boer trekt, moet hij of zij beginnen met het ‘bussen’. Dit houdt in dat de speler kaarten van de stapel trekt en deze één voor één omdraait. Bij elke kaart die getrokken wordt, moet de speler raden of de volgende kaart hoger of lager is dan de vorige kaart. Raadt de speler het goed, dan gaat het spel door. Raadt de speler het fout, dan moet hij of zij drinken en stopt het bussen.
 • Wanneer de speler het bussen succesvol afrondt, mag hij of zij anderen opdrachten geven die te maken hebben met het drinken van alcohol of het uitvoeren van andere opdrachten.
 • Het spel gaat door tot alle kaarten zijn getrokken of tot de spelers besluiten te stoppen.

Bussen’ kan in verschillende varianten worden gespeeld, en sommige groepen voegen extra regels of opdrachten toe om het spel interessanter of uitdagender te maken.