18 worden is een spannende en gedenkwaardige tijd in iemands leven, wanneer je de overgang maakt van tiener naar volwassene. Het kan ook gepaard gaan met grote veranderingen en verantwoordelijkheden die er voorheen niet waren. Met zoveel om over na te denken als je deze belangrijke mijlpaal bereikt, kan het moeilijk zijn om te weten wat je aandacht het meest nodig heeft. In deze blogpost gaan we in op alle zaken die je moet regelen als je 18 wordt – van goede financiële gewoonten en het afsluiten van een ziektekostenverzekering tot het halen van je rijbewijs. Neem vandaag nog de controle over je toekomst door verder te lezen!

1. DigiD aanvragen

Een digiD is een persoonlijke inlogcode die je in Nederland nodig hebt om toegang te krijgen tot diverse overheidsinstanties en websites. Met een digiD kun je bijvoorbeeld belastingaangifte doen, studiefinanciering aanvragen en je zorgverzekering bekijken. Het aanvragen van een digiD is eenvoudig en kan online via de website van DigiD. Je vult je persoonlijke gegevens in en ontvangt vervolgens een activeringscode. Na het invoeren van deze code en het kiezen van een gebruikersnaam en wachtwoord, kun je direct gebruikmaken van jouw digiD. Het is belangrijk om je digiD goed te bewaren en zorgvuldig om te gaan met je inloggegevens om misbruik te voorkomen.

2. Leren je financiën te beheren

Voor velen kan het lastig zijn om vanaf je 18e zelf financieel verantwoordelijk te worden, vooral als er geen duidelijk plan of budget is. Maar door een budget op te stellen en te werken aan het verbeteren van je financiële vaardigheden, kan je meer controle krijgen over je geld en toekomstige financiële doelen bereiken. Het openen van een bankrekening is ook essentieel om je financiën te beheren en je inkomsten en uitgaven te volgen. Door een overzichtelijke administratie te beheersen van je financiën, kan je de stress verminderen die vaak gepaard gaat met geld.

Lening aangaan

Een 18-jarige kan zelf abonnementen afsluiten of leningen aangaan. Als ouder kun je dit niet terugdraaien. Als ouder blijf je wel onderhoudsplichtig totdat je kind 21 jaar is. Het lijkt misschien allemaal heel leuk en interessant, maar het is belangrijk om hier verantwoord mee om te gaan. Het afsluiten van leningen is niet iets wat je zomaar even doet, het brengt immers verantwoordelijkheden met zich mee. Hetzelfde geldt voor abonnementen, je moet rekening houden met de kosten en voorwaarden hiervan. Zorg dus dat je goed geïnformeerd bent en neem alleen stappen waar je volledig achterstaat.

2. Tegemoetkoming scholieren aanvragen

Scholieren in Nederland hebben de mogelijkheid om verschillende tegemoetkomingen aan te vragen. Dit kan financiële steun bieden, zodat zij zich volledig kunnen concentreren op hun studie. Zo is er bijvoorbeeld de studiefinanciering voor mbo, hbo en universiteit studenten. De studiefinanciering bestaat uit studentenreisproduct, aanvullende beurs, collegegeldkrediet en/of een lening. De voorwaarden voor deze bijdragen zijn allemaal verschillend. Daarnaast kunnen scholieren ook een tegemoetkoming aanvragen voor de kosten van hun schoolboeken en leermiddelen. Ook is het mogelijk om een tegemoetkoming aan te vragen voor de reiskosten van school. Door het beschikbaar stellen van deze tegemoetkomingen, wordt het voor scholieren in Nederland mogelijk gemaakt om zich te concentreren op hun studie en zich te ontwikkelen op intellectueel vlak.

Word je 18 jaar en zit je op de middelbare school? Dan kun je een tegemoetkoming scholieren aanvragen voor je schoolkosten. Dit vervangt de kinderbijslag en eventueel het kindgebonden budget dat je ouders kregen. Je vraagt deze tegemoetkoming aan bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) . 

4. Verschillende soorten verzekeringen onderzoeken

Een goede verzekering kan veel zorgen en verwarring wegnemen als het aankomt op onverwachte gebeurtenissen. Maar met zoveel verschillende soorten verzekeringen kan het lastig zijn om te bepalen welke dekking het beste bij jou past. Door de verschillende opties te onderzoeken en te kijken naar jouw persoonlijke situatie, kun je de juiste keuze maken. Wil je bijvoorbeeld verzekerd zijn voor ziektekosten, schade aan jouw auto of aansprakelijkheid? Of heb je misschien een combinatie van verschillende verzekeringen nodig? Het is belangrijk om te weten wat jouw behoeften zijn en welke opties er beschikbaar zijn, zodat je met een gerust hart de juiste keuze kunt maken.

Zorgtoeslag aanvragen

Het kan een lastige klus zijn, maar het is wel heel belangrijk om goed te doen. Een eigen zorgverzekering afsluiten betekent namelijk dat je beschermd bent tegen onverwachte medische kosten en dat je toegang hebt tot de juiste zorg wanneer je het nodig hebt. Er zijn veel verschillende zorgverzekeringen en het is daarom belangrijk om goed onderzoek te doen naar welke verzekering het beste bij jou past. Het kost tijd en moeite, maar uiteindelijk kan het je een hoop ellende besparen. Om de premie van je zorgverzekering te dekken, kun je zorgtoeslag aanvragen. Zorgtoeslag is een tegemoetkoming in de kosten van je verplichte zorgverzekering. Afhankelijk van je inkomsten heb je wel of geen recht op (volledige of gedeeltelijke) zorgtoeslag. Zorgtoeslag krijg je niet automatisch. Vanaf je achttiende kun je zorgtoeslag aanvragen bij de Belastingdienst. Handig om te wete is dat ook zorgtoeslag kunt krijgen als je ouders je zorgverzekering betalen.

5. Registreren om te stemmen voor je lokale verkiezingen

Lokale verkiezingen zijn essentieel voor het behoud van een sterke, georganiseerde gemeenschap. Als je een burger bent van Nederland, dan is het jouw verantwoordelijkheid om je stem uit te brengen tijdens deze verkiezingen. Een van de eerste stappen die je moet nemen om dit te doen, is je registreren om te stemmen. Dit proces is vrij eenvoudig en duurt maar een paar minuten. Door je te registreren, zorg je ervoor dat je je stem kunt laten horen en dat je bijdraagt ​​aan de beslissingen die worden genomen in jouw gemeenschap. Doe het vandaag nog en zorg ervoor dat je klaar bent voor de lokale verkiezingen!

6. Zorg dat je wettelijke documenten bijgewerkt zijn

Het is van groot belang om ervoor te zorgen dat al je wettelijke documenten up-to-date zijn, zoals je rijbewijs, paspoort en sociale zekerheidskaart. Niet alleen kan het verlopen van deze documenten leiden tot vervelende en tijdrovende situaties, het kan ook invloed hebben op je vermogen om te reizen, werken en zelfs je identiteit aantonen. Zorg er daarom voor dat je regelmatig controleert of je documenten nog geldig zijn en vernieuw ze op tijd om onnodige stress en problemen te voorkomen.

7. Onderzoek verschillende vacatures

Ben je klaar om de arbeidsmarkt te betreden, maar heb je nog niet veel ervaring? Overweeg dan om stages of vrijwilligerswerk te doen om meer ervaring op te doen. Het is belangrijk om te investeren in jezelf en te kijken naar verschillende soorten vacatures. Op deze manier krijg je de mogelijkheid om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen en te leren van professionals. Het is beter om een paar maanden stage te lopen of vrijwilligerswerk te doen dan helemaal geen werkervaring te hebben. Dus doe onderzoek naar de verschillende beschikbare opties en zorg ervoor dat je de juiste keuze maakt. Succes!

8. Maak een plan voor de toekomst

Het is nooit te vroeg om na te denken over je toekomst en de verschillende mogelijkheden die voor je open staan. Een van de meest voor de hand liggende opties is natuurlijk om te kiezen voor hoger onderwijs en te gaan studeren. Bedenk in dit geval tijdig wat je wilt, hoe en tot wanneer je je kunt aanmelden en wat je verder moet regelen als je gaat studeren. Als je een ondernemer bent, kan je overwegen om je eigen bedrijf te starten en je passie te volgen. Het belangrijkste is om veel research te doen en een weloverwogen beslissing te nemen over wat het beste bij jou past. Onthoud dat deze keuze van invloed zal zijn op de rest van je leven, dus neem de tijd om je opties te onderzoeken en een plan te maken voor de toekomst.

Inschrijven sociale huurwoning

Als jongere in Nederland kan het vinden van een betaalbare huurwoning soms een uitdaging zijn. Daarom is het van groot belang om jezelf op tijd in te schrijven voor een sociale huurwoning. Op deze manier vergroot je de kans op een passende woonruimte. Het inschrijven bij een woningcorporatie kost vaak weinig tijd en moeite, maar kan uiteindelijk veel voordelen opleveren. Denk hierbij aan een grotere keuze in woningen en een lagere huurprijs. Dus wacht niet langer en schrijf jezelf op tijd in voor een sociale huurwoning in Nederland!

Volwassen worden kan zowel spannend als ontmoedigend zijn, maar met een goed plan kan de overgang soepeler verlopen. Als je nu deze stappen neemt, kun je je voorbereiden op succes op lange termijn: je leert je financiën te beheren, onderzoekt verschillende soorten verzekeringen, registreert je bij de plaatselijke verkiezingen, zorgt ervoor dat je juridische documenten zijn bijgewerkt, onderzoekt de mogelijkheden voor een baan en maakt een plan voor je toekomst. Hoewel het nu misschien overweldigend lijkt, zullen deze proactieve maatregelen in de toekomst vruchten afwerpen. Investeren in je eigen toekomst is niet gemakkelijk, maar wel noodzakelijk – gelukkig staat niets je in de weg om vandaag een mondige volwassene te worden!