Het studenten OV-chipkaart is een fantastische uitkomst voor studenten die dagelijks gebruikmaken van het openbaar vervoer. Maar wist je dat je ook tijdens vakanties van het studentenreisproduct gebruik kunt maken? Behalve tijdens de zomervakantie, waarin je wel met korting kunt reizen. In deze blog gaan we dieper in op de mogelijkheden die je hebt met je studenten OV-chipkaart tijdens vakantieperiodes en hoe je hier het meeste uit kunt halen. We zullen ook enkele handige tips delen om ervoor te zorgen dat je niet te veel betaalt voor je reizen en optimaal kunt genieten van je vakantie. Lees verder en ontdek alles wat je moet weten over het studenten OV-chipkaart in de vakantieperiode.

Wat is de studenten OV-chipkaart?

De studenten OV-chipkaart is een essentieel item voor elke student in Nederland. Het is een kaart die toegang biedt tot het openbaar vervoer in Nederland, zoals de trein, bus, tram en metro. Hiermee kunnen studenten gemakkelijk naar hun school, stage, werk of andere activiteiten reizen. De OV-chipkaart is een persoonlijke kaart, waardoor het alleen gebruikt kan worden door de persoon op wiens naam de kaart staat. Deze kaart is geldig zolang de student recht heeft op studiefinanciering of lesgeld betaalt. Het is een handig hulpmiddel voor studenten om zich vrij te bewegen in het hele land en hun dagelijkse reizen te vereenvoudigen.

Kan je reizen met een OV-chipkaart tijdens de vakanties?

Met het studenten ov kan je tijdens de vakanties gratis reizen, behalve tijdens de zomervakantie. Maar zelfs dan krijg je korting. De korting tijdens de zomervakantie is 40% in de trein en 34% in de (water)bus, tram en metro. Helaas geldt tijdens feestdagen geen gratis reizen met het studentenreisproduct. In 2023 krijg je alleen op Goede Vrijdag gratis reizen. Op de overige feestdagen krijg je korting vanaf 04.00 uur ’s ochtends op de feestdag tot 04.00 uur ’s ochtends op de dag na de feestdag.

Welke reismogelijkheden heb je met een OV-chipkaart?

Als student is het hebben van een OV-chipkaart een enorme pluspunt. Niet alleen kunt je er mee reizen door heel Nederland, maar je kunt ook nog eens verschillende abonnementen koppelen aan deze kaart. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een week- of weekendabonnement waarmee je onbeperkt kunt reizen in de desbetreffende periode. Ook is er de keuze voor een kortingsabonnement waarbij je met een fikse korting reist op trein- en busreizen. Handig toch? Het enige wat jij hoeft te doen is je OV-chipkaart opwaarderen en je bent klaar om te gaan reizen.

Hoe werkt meereiskorting?

Reizen met het openbaar vervoer is al duur genoeg, dus als er een manier is om geld te besparen, is het tijd om er in te duiken! Met de OV-chipkaart is het mogelijk om te profiteren van meereiskorting, waarmee de kosten van een extra passagier aanzienlijk worden verlaagd. Het werkt heel eenvoudig: als iemand met een OV-chipkaart reist en er is ruimte voor een extra passagier, kunnen ze die persoon meenemen en profiteren van de meereiskorting. Het is een geweldige manier om niet alleen geld te besparen, maar ook om vrienden en familie te laten reizen tegen een lager tarief. Zorg er wel voor dat de extra passagier in- en uitcheckt met de OV-chipkaart van de hoofdreiziger en dat de meereiskorting automatisch wordt toegepast. Reizen met het openbaar vervoer is nog nooit zo gemakkelijk en voordelig geweest!

Wat zijn leuke en betaalbare vakantiebestemmingen bereikbaar met het OV?

Ben je op zoek naar leuke en betaalbare vakantiebestemmingen die gemakkelijk bereikbaar zijn met het openbaar vervoer? Er zijn talloze opties om uit te kiezen. Denk bijvoorbeeld aan mooie steden als Antwerpen, Berlijn, en Parijs, die allen gemakkelijk te bereiken zijn met de trein of bus. Ook de Nederlandse kust is goed bereikbaar met het OV en biedt veel leuke plekken om te relaxen en te genieten van de zon. Voor de avonturiers is een fietsvakantie in de Veluwe of Drenthe een aanrader. Kortom, er zijn genoeg mogelijkheden om een leuke en betaalbare vakantie te beleven zonder dat je afhankelijk bent van een eigen auto.