Weet je nog die noodlottige dag dat je als student voor het eerst je OV-chipkaart kreeg? Het was een spannend moment – het begin van een nieuw hoofdstuk in je leven. Waarschijnlijk zag je allerlei avonturen voor je, het bezoeken van medestudenten en het ontdekken van leuke plekken ver weg! Maar als je op een dag plotseling je kaart niet meer kunt vinden of beseft dat hij zoek is geraakt of gestolen, wat moet je dan doen? Maak je geen zorgen; we hebben je gedekt met deze blogpost over alles wat je moet weten over persoonlijke OV-chipkaart gestolen!

1. Blokkeer je OV-chipkaart

Een OV-chipkaart is een handig hulpmiddel bij het reizen met het openbaar vervoer. Maar wat doe je als je ov chipkaart verloren is of gestolen wordt? In dat geval is het zaak om de kaart direct te blokkeren, zodat er geen misbruik van gemaakt kan worden. Gelukkig is het blokkeren van een oude OV-chipkaart een eenvoudig proces. Allereerst bel je naar de klantenservice, waar je de kaart kan laten blokkeren. Zorg er wel voor dat je jouw gegevens bij de hand hebt, zodat het proces vlot verloopt. Daarnaast kan je ook online de kaart blokkeren via de website van OV-chipkaart. Hierdoor kan je 24 uur per dag jouw OV-chipkaart snel blokkeren en wordt er voorkomen dat onbekende personen op jouw kosten kunnen reizen. Zorg er dus altijd voor dat je weet hoe je een OV-chipkaart kan blokkeren in geval van verlies of diefstal.

2. Nieuwe OV-chipkaart aanvragen

Nu je kaart geblokkeerd is wordt het tijd om een nieuwe aan te vragen. Het goede nieuws is dat het relatief eenvoudig is om een nieuwe OV-chipkaart aan te vragen. Het proces verschilt echter afhankelijk van de manier waarop je oorspronkelijk hebt betaald voor je kaart. Als je een persoonlijke ov-chipkaart had, kun je online of via de klantenservice een nieuwe aanvragen. Maar als je een anonieme kaart had, moet je naar een ophaalautomaat om een nieuwe te kopen. Zorg ervoor dat je je oude kaart hebt geblokkeerd voordat je een nieuwe aanvraagt om te voorkomen dat iemand anders ermee reist. Binnen een paar dagen ben je weer op weg met een nieuwe, functionerende ov-chipkaart.

3. Vraag een tijdelijke vervangende OV-chipkaart aan

Het is altijd vervelend als je ov-chipkaart kwijt of defect raakt. Het kan echter nog vervelender worden als je moet wachten op een nieuwe kaart. Gelukkig is er nu de mogelijkheid om een tijdelijk reisproduct aan te vragen, zodat je toch kan reizen terwijl je wacht op je nieuwe ov-chipkaart. Zo hoef je niet stil te zitten en kan je gewoon je dagelijkse activiteiten voortzetten. Een handige en slimme oplossing! Om een vervangende kaart aan te vragen, moet je de volgende stappen doorlopen:

 1. Controleer welk tijdelijk reisproduct je nodig hebt en of je daarvoor in aanmerking komt. Dit kun je doen via de website van de vervoerder of bij een OV-servicepunt.
 2. Zorg dat je een persoonlijke/anonieme OV-chipkaart hebt. Een tijdelijk reisproduct kan alleen worden geladen op een persoonlijke/anonieme OV-chipkaart.
 3. Ga naar de website van de vervoerder waarbij je het tijdelijke reisproduct wilt aanvragen. Kies het juiste tijdelijke reisproduct en geef aan wanneer je het product wilt laten ingaan.
 4. Vul je persoonlijke gegevens in en upload een pasfoto.
 5. Betaal voor het tijdelijke reisproduct via iDEAL of een andere betaalmethode.
 6. Zodra de betaling is ontvangen, wordt het tijdelijke reisproduct automatisch op je persoonlijke OV-chipkaart geladen. Je kunt dan direct gebruik maken van het tijdelijke reisproduct.

4. Nieuwe OV-chipkaart activeren bij een ophaalautomaat

Ben je net in het bezit gekomen van een nieuwe ov-chipkaart? Dan moet je deze nog activeren voordat je ermee kunt reizen. Geen zorgen, het activeren van je ov-chipkaart is heel eenvoudig. Het kan via de website van het openbaar vervoer bedrijf waar je jouw ov-chipkaart hebt aangevraagd. Je hebt dan alleen je kaartnummer en persoonsgegevens nodig. Het is belangrijk om te weten dat je ov-chipkaart pas geactiveerd wordt als je hem voor de eerste keer gebruikt. Dus haal snel je kaart uit je portemonnee en activeer hem, zodat je zorgeloos kunt reizen met het openbaar vervoer. Om deze kaart te activeren, volg je de onderstaande stappen:

 1. Ga naar een OV-chipkaart oplaadpunt of NS-kaartautomaat.
 2. Houd je nieuwe studenten OV-chipkaart tegen de kaartlezer van het oplaadpunt of de kaartautomaat.
 3. Kies in het menu voor de optie ‘kaart activeren’ en volg de instructies op het scherm.
 4. Je wordt gevraagd om je persoonlijke gegevens in te voeren, zoals je naam en geboortedatum. Dit is nodig om je OV-chipkaart te koppelen aan je persoonlijke gegevens.
 5. Vervolgens moet je het Studentenreisproduct op je OV-chipkaart zetten. Dit kan door te kiezen voor de optie ‘product opladen’ en het Studentenreisproduct te selecteren.
 6. Nadat je het Studentenreisproduct hebt opgeladen, kun je direct gebruik maken van je studenten OV-chipkaart.

Bij wie kan ik terecht met vragen over de OV-chipkaart? Je kunt de Klantenservice OV-chipkaart per telefoon bereiken op 0900-0980 (gebruikelijke belkosten). Dit nummer is bereikbaar op werkdagen van 07.00 tot 21.30 uur en op zaterdag en zondag van 10.00 tot 16.00 uur. Je kunt ook de website raadplegen: www.ov-chipkaart.nl.