Als je ooit als student in Nederland met het openbaar vervoer hebt gereisd, dan weet je dat een studenten OV-chipkaart essentieel kan zijn. Maar als je als student OV kwijt bent of hij gestolen wordt, kan dat je dagelijkse woon-werkverkeer in de war sturen. Wij geven antwoord op al jouw vragen over welke stappen je moet ondernemen wanneer je met dit probleem wordt geconfronteerd, zodat studenten die met het openbaar vervoer reizen geen kostbare tijd verliezen door andere belangrijke dingen te doen.

Wat is een OV-chipkaart?

Een OV-chipkaart is een kaart die in Nederland gebruikt wordt om te reizen met het openbaar vervoer, zoals de trein, bus, metro, tram en veerpont. In plaats van een los kaartje te kopen voor elke reis, laadt de reiziger geld op de OV-chipkaart en betaalt daarmee voor elke rit. Het gebruik van de OV-chipkaart is verplicht in het Nederlandse openbaar vervoer, behalve voor bepaalde speciale tickets zoals het eenmalig reizen chipkaart. De OV-chipkaart kan worden gekocht bij verkooppunten zoals de stations, maar kan ook online worden besteld en opgeladen. Er zijn verschillende soorten OV-chipkaarten, zoals de persoonlijke en de anonieme OV-chipkaart, die verschillen in gebruiksmogelijkheden en persoonlijke gegevens die op de kaart staan.

OV-chipkaart voor studenten

Als student in Nederland heb je recht op een persoonlijke OV-chipkaart met het studentenreisproduct. Dit product geeft je recht op gratis of met korting reizen in het openbaar vervoer, afhankelijk van het type studiefinanciering dat je ontvangt. Je kunt het studentenreisproduct aanvragen via DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) nadat je studiefinanciering is toegekend. Je moet hiervoor eerst een persoonlijke OV-chipkaart aanvragen via de website van OV-chipkaart, www.ov-chipkaart.nl. Je kunt daarbij aangeven dat je student bent en een studentenreisproduct wilt aanvragen. 

Als je eenmaal een persoonlijke OV-chipkaart hebt ontvangen, kun je het studentenreisproduct ophalen bij een ophaalautomaat van een openbaar vervoerbedrijf. Het is belangrijk om dit te doen vóórdat je gaat reizen, omdat het studentenreisproduct pas werkt nadat het is opgehaald.

Als student kun je kiezen tussen een week- of weekendabonnement voor je studentenreisproduct, afhankelijk van je persoonlijke situatie en reisgedrag. Een weekabonnement is geldig van maandagochtend 04:00 uur tot zaterdagochtend 04:00 uur en kan handig zijn als je doordeweeks vaak reist voor colleges, stage of andere activiteiten. Een weekendabonnement is geldig van zaterdagochtend 04:00 uur tot maandagochtend 04:00 uur en op feestdagen en kan handig zijn als je vooral in het weekend reist.

Als je kiest voor een weekabonnement, kun je in het weekend en op feestdagen nog steeds met korting reizen, namelijk met 40% korting op het volle tarief. Reis je echter vaak in het weekend, dan kan een weekendabonnement voordeliger zijn. Het is belangrijk om te weten dat je je keuze voor een week- of weekendabonnement jaarlijks kunt aanpassen, maar dat het wijzigen van je keuze enige tijd kan duren en je dus tijdelijk niet kunt reizen met je studentenreisproduct. Houd hier dus rekening mee bij het maken van je keuze.

Voorwaarden studenten OV-chipkaart

 1. Je moet recht hebben op studiefinanciering of een andere onderwijsbeurs, zoals het levenlanglerenkrediet of een tegemoetkoming scholieren.
 2. Je moet ingeschreven staan bij een opleiding in het mbo, hbo of wo die recht geeft op studiefinanciering. Ook als je een privaatrechtelijke opleiding volgt die door de overheid wordt bekostigd, bijvoorbeeld een particuliere hogeschool, kun je in aanmerking komen.
 3. Het studentenreisproduct is alleen geldig in Nederland en tijdens reguliere les- of collegedagen. In het weekend en op feestdagen is het studentenreisproduct wel geldig.
 4. Voor het gebruik van het studentenreisproduct geldt een geldigheidstermijn. Deze termijn is afhankelijk van de duur van je studiefinanciering.
 5. Als je tussentijds stopt met je studie, moet je het studentenreisproduct stopzetten om te voorkomen dat je later moet terugbetalen.
 6. Je moet het studentenreisproduct elk jaar opnieuw aanvragen en ophalen bij een ophaalautomaat van een openbaar vervoerbedrijf.
 7. Als je het studentenreisproduct kwijtraakt of deze gestolen wordt, moet je dit zo snel mogelijk laten blokkeren en een nieuwe kaart aanvragen.

Let op dat het studentenreisproduct kan leiden tot schulden als je niet op tijd stopt met de geldigheid van het product of het product niet tijdig teruggeeft na stopzetting van je studie. Het is daarom belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de voorwaarden en de geldigheidstermijnen van het studentenreisproduct.

OV-chipkaart verloren

Ben je student in Nederland en ben je je studenten OV-chipkaart kwijt, maak je dan geen zorgen! Ga gewoon naar de studentenservice van je studentenvereniging of instelling. Je moet een bewijs van studentenstatus overleggen en een kleine vergoeding betalen voor de nieuwe kaart, maar maak je geen zorgen studenten OV-chipkaarten kunnen meestal nog dezelfde dag worden vervangen met een tijdelijk studentenreisproduct. Als je je studenten OV-chipkaart eenmaal terug hebt, onthoud dan goed waar je hem dit keer hebt neergelegd, zodat je dit gedoe niet nog een keer hoeft mee te maken!

Een tijdelijk reisproduct

Een tijdelijk reisproduct is een OV-chipkaart product dat je kunt aanvragen voor een beperkte periode. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als je tijdelijk in een andere regio verblijft, of als je gedurende een korte periode gebruik wilt maken van het openbaar vervoer. Er zijn verschillende soorten tijdelijke reisproducten beschikbaar, zoals dagkaarten, weekkaarten, maandkaarten en jaarabonnementen. Het type reisproduct dat je nodig hebt, is afhankelijk van de duur van je verblijf en hoe vaak je van plan bent het openbaar vervoer te gebruiken.

Om het tijdelijk studentenreisproduct te kunnen gebruiken, moet je eerst een andere persoonlijke OV-chipkaart of anonieme OV-chipkaart regelen. De eventuele kosten daarvan zijn voor eigen rekening. Vervolgens kun je online hier een aanvraag voor een tijdelijk studentenreisproduct indienen. Dat kan vanaf de computer thuis, maar ook onderweg vanaf een tablet of smartphone.

Wat te doen als je een verloren studenten OV-chipkaart vindt

Het vinden van een studenten OV-chipkaart kan verwarrend zijn, maar dat hoeft niet zo te blijven. Zorg er allereerst voor dat je de kaart veilig bewaart en neem contact op met studentenov-centra in de buurt als het studentenov niet kan worden teruggegeven aan een eigenaar. Door dit te doen kunt je de houders van een studentenov helpen beschermen door ervoor te zorgen dat hun geld veilig is, want eenmaal als verloren gemeld zijn studentenovs niet meer geldig voor gebruik. 

Ten tweede, zelfs als er geen studentenov-centrum in jouw omgeving is, moet je toch proberen de kaart terug te krijgen bij de oorspronkelijke eigenaar. Je zou altijd online kunnen posten onder populaire studentengebieden of flyers rond de campuscentra kunnen versturen om mensen te laten weten dat je hem gevonden hebt! Door dit te doen, toon je je goede daad en help je tegelijkertijd iemand te herenigen met wat mogelijk een waardevol stuk bezit is.

OV-chipkaart verlopen

Als je OV-chipkaart verlopen is, kun je deze niet meer gebruiken. Om weer gebruik te kunnen maken van het openbaar vervoer moet je een nieuwe OV-chipkaart aanvragen. Dit kun je doen door een nieuwe OV-chipkaart te bestellen via de website van OV-chipkaart, www.ov-chipkaart.nl.

Als je nog saldo op je verlopen OV-chipkaart hebt staan, kun je dit saldo terugvragen. Dit kun je doen via de website van OV-chipkaart. Hiervoor moet je inloggen op je account en het saldo terugvragen. Het kan enkele dagen duren voordat het saldo op je bankrekening staat.

Als je een persoonlijke OV-chipkaart had, kun je er ook voor kiezen om de verlopen kaart te laten verlengen. Hiervoor moet je een formulier invullen en opsturen naar OV-chipkaart. Op deze manier behoud je het saldo en reishistorie op de kaart. De verlenging is mogelijk tot vijf jaar na de verloopdatum van de OV-chipkaart. Let op dat hier wel kosten aan verbonden zijn.

OV-chipkaart tijdelijk stopzetten

Het is niet mogelijk om je OV-chipkaart tijdelijk stop te zetten, maar je kunt er wel voor kiezen om je persoonlijke OV-chipkaart te laten blokkeren. Als je bijvoorbeeld tijdelijk niet wilt reizen of je OV-chipkaart kwijt bent, kun je ervoor kiezen om deze te laten blokkeren. Dit kan je doen via de website van OV-chipkaart of via de OV-chipkaart klantenservice. Door je kaart te blokkeren voorkom je dat er onbevoegd gebruik gemaakt kan worden van je OV-chipkaart.

Als je vervolgens weer wilt reizen, kun je de kaart weer deblokkeren via de website of klantenservice. Het is dan niet nodig om een nieuwe kaart aan te schaffen. Het deblokkeren van je OV-chipkaart kan enige tijd in beslag nemen, dus het is verstandig om dit tijdig aan te vragen als je weer wilt gaan reizen.

Buitenlandse studenten en reisproduct

Buitenlandse studenten die in Nederland studeren kunnen onder bepaalde voorwaarden in aanmerking komen voor het studentenreisproduct. Hieronder vallen bijvoorbeeld studenten uit de Europese Unie (EU), de Europese Economische Ruimte (EER) en Zwitserland, mits ze aan de volgende voorwaarden voldoen:

 1. Je moet ingeschreven staan bij een voltijdse opleiding aan een Nederlandse mbo-, hbo- of wo-instelling.
 2. Je moet recht hebben op studiefinanciering of een andere onderwijsbeurs.
 3. Je moet beschikken over een burgerservicenummer (BSN).
 4. Je moet de nationaliteit hebben van een EU-, EER- of Zwitsers land.

Let op dat het studentenreisproduct alleen geldig is in Nederland en tijdens reguliere les- of collegedagen. In het weekend en op feestdagen is het studentenreisproduct wel geldig.

Hoe bestel je een nieuwe studenten OV-chipkaart?

Voor houders van een studenten OV-chipkaart is het bestellen van een nieuwe studenten OV-chipkaart eenvoudig en ongecompliceerd. Alle studentengebruikers moeten geregistreerd zijn bij het studenten OV-bedrijf om toegang te krijgen tot de studenten OV-chip diensten. Zodra jouw studentenregistratie compleet is, is het bestellen van een nieuwe of tijdelijke studenten OV-chipkaart eenvoudig. Om een nieuwe OV-chipkaart te bestellen kun je de volgende stappen volgen:

 1. Ga naar de website van OV-chipkaart, www.ov-chipkaart.nl.
 2. Klik op ‘Bestellen’ en selecteer het type OV-chipkaart dat je wilt bestellen (persoonlijk of anoniem).
 3. Vul je persoonlijke gegevens in als je kiest voor een persoonlijke OV-chipkaart, zoals je naam, adres en geboortedatum.
 4. Betaal de kosten voor de OV-chipkaart en de eventuele borg (bij een persoonlijke OV-chipkaart).
 5. Ontvang je nieuwe OV-chipkaart per post binnen enkele dagen thuis.

Als je een persoonlijke OV-chipkaart bestelt, kun je deze ook online of via een verkooppunt bij jou in de buurt laten activeren. Daarvoor moet je nog wel een geldig identiteitsbewijs meenemen. Als je al een OV-chipkaart hebt maar deze kwijt bent of gestolen is, kun je op dezelfde website een nieuwe kaart aanvragen en de oude kaart laten blokkeren.

Wat moet je doen wanneer je een OV-chipkaart vindt?

Als je een verloren persoonlijke OV-chipkaart vindt, kun je het beste proberen deze aan de eigenaar terug te geven. Voordat je de kaart teruggeeft, moet je in je studentenhandboek of studentencentrum navragen hoe het zit met de studenten OV-kaarten op die school. In sommige gevallen is het mogelijk de OV-kaart in te leveren door rechtstreeks naar het studentencentrum of de studentenservice te gaan en hem daar in te leveren. 

Als er geen plek is om hem in te leveren, neem dan contact op met een docent of beheerder van het studentencentrum die je kan helpen de eigenaar van de kaart op te zoeken en hem zo snel mogelijk terug te krijgen. Iemand kunnen helpen om iets belangrijks als een studentenov-kaart terug te vinden, kan hem of haar erg dankbaar maken en bewijzen dat inleveren de moeite waard is!