Er zijn verschillende mogelijkheden voor studenten om naar het buitenland te gaan tijdens hun studie. Allereerst, studeren in het buitenland. Je kunt ervoor kiezen om een deel van je studie in het buitenland te volgen. Veel universiteiten en hogescholen hebben samenwerkingsverbanden met buitenlandse onderwijsinstellingen, waardoor je gemakkelijk kunt studeren in het buitenland. De tweede optie is, stage lopen in het buitenland. Dit geeft je de mogelijkheid om internationale werkervaring op te doen en een andere cultuur te leren kennen.

Buiten je studie om kan je er ook voor kiezen om deel te nemen aan een taalcursus of studiereis in het buitenland. Dit geeft je de mogelijkheid om je taalkennis te verbeteren en kennis te maken met een andere cultuur. Tot slot heb je de mogelijkheid om vrijwilligerswerk te doen in het buitenland. Dit geeft je de mogelijkheid om een bijdrage te leveren aan een goed doel en een andere cultuur te leren kennen.

Er zijn verschillende organisaties en programma’s die studenten kunnen helpen bij het regelen van deze mogelijkheden, zoals Erasmus+, Fulbright, AIESEC en Education First.

OV vergoeding buitenland

Als je als Nederlandse student in het buitenland studeert en je komt in aanmerking voor studiefinanciering, dan kun je onder bepaalde voorwaarden een OV-vergoeding aanvragen bij DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs). Om in aanmerking te komen voor een OV-vergoeding moet je aan de volgende voorwaarden voldoen:

 • Je hebt recht op studiefinanciering of een lening van DUO.
 • Je studeert in een EU-land, Noorwegen, IJsland, Liechtenstein, Zwitserland of Suriname.
 • Je reist met het openbaar vervoer van en naar je onderwijsinstelling in het buitenland.
 • De afstand tussen je Nederlandse woonadres en de onderwijsinstelling in het buitenland is meer dan 10 kilometer.
 • De hoogte van de OV-vergoeding is afhankelijk van het land waar je studeert en het aantal maanden dat je daar studeert. Meer informatie over de hoogte van de vergoeding en de voorwaarden kun je vinden op de website van DUO.

Let op: voor sommige landen gelden speciale regels. Zo kun je bijvoorbeeld in Duitsland geen OV-vergoeding aanvragen als je ook een Duitse studiebeurs ontvangt. Het is daarom verstandig om de specifieke voorwaarden en regels voor het land waar je studeert te controleren voordat je een OV-vergoeding aanvraagt.

OV-vergoeding aanvragen

Als Nederlandse student kun je een OV-vergoeding voor je studie in het buitenland aanvragen bij DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs). Dit kun je doen via MijnDUO op de website van DUO. Je moet hiervoor wel aan de voorwaarden voldoen die gelden voor een OV-vergoeding voor studie in het buitenland. Deze voorwaarden zijn onder andere dat je in een EU-land, Noorwegen, IJsland, Liechtenstein, Zwitserland of Suriname studeert en dat je reist met het openbaar vervoer van en naar je onderwijsinstelling in het buitenland. 

Ook moet de afstand tussen je Nederlandse woonadres en de onderwijsinstelling in het buitenland meer dan 10 kilometer zijn. Meer informatie over het aanvragen van een OV-vergoeding voor studie in het buitenland en de voorwaarden hiervoor kun je vinden op de website van DUO.

Overige financiële ondersteuning

Als je gaat studeren in het buitenland, kun je in aanmerking komen voor verschillende vormen van financiële ondersteuning. Hieronder vind je een aantal mogelijkheden:

Studiefinanciering

Als je in het buitenland gaat studeren aan een erkende instelling, kun je in sommige gevallen studiefinanciering ontvangen. Dit is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het land waar je gaat studeren en de duur van je studie. Je kunt hierover meer informatie vinden op de website van DUO.

Beurzen

Er zijn verschillende beurzen beschikbaar voor studenten die in het buitenland willen studeren. Zo kun je bijvoorbeeld in aanmerking komen voor een Erasmus-beurs of een beurs vanuit een specifieke organisatie of fonds. Het is belangrijk om tijdig te informeren naar de mogelijkheden en de deadlines voor het aanvragen van beurzen.

Lenen

Als je niet in aanmerking komt voor studiefinanciering of beurzen, kun je overwegen om geld te lenen bij DUO. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van een rentedragende lening of een lening met een lage rente.

Bijbaan

Als je tijdens je studie in het buitenland een bijbaan hebt, kun je op die manier extra geld verdienen om je studie en levensonderhoud te bekostigen. Het is wel belangrijk om te kijken naar de regels rondom werken als student in het land waar je studeert.

Het is verstandig om je goed te informeren over de mogelijkheden en voorwaarden van financiële ondersteuning als je gaat studeren in het buitenland. Zo voorkom je verrassingen en kun je financiële problemen tijdig oplossen.

Zaken waar je rekening mee moet houden

Als je van plan bent om stage te lopen in het buitenland, zijn er een aantal zaken waarmee je rekening moet houden:

Visum

Afhankelijk van het land waarin je stage gaat lopen, kan het zijn dat je een visum nodig hebt. Het is belangrijk om op tijd te beginnen met de aanvraag van je visum, aangezien dit proces vaak enige tijd in beslag neemt.

Verzekering

Het is belangrijk om te controleren of je voldoende verzekerd bent tijdens je stage in het buitenland. Denk hierbij aan een ziektekostenverzekering, aansprakelijkheidsverzekering en eventueel een reisverzekering.

Accommodatie

Zorg ervoor dat je tijdig je accommodatie regelt. Het kan soms lastig zijn om geschikte huisvesting te vinden in het buitenland, dus begin hier op tijd mee.

Taal

Als je stage gaat lopen in een land waar een andere taal wordt gesproken, is het verstandig om te zorgen dat je deze taal goed beheerst. Dit kan bijvoorbeeld door het volgen van een taalcursus.

Financiën

Het is belangrijk om je financiën goed te regelen voordat je naar het buitenland vertrekt. Houd rekening met de kosten van je stage, je reis, accommodatie en levensonderhoud.

Cultuurverschillen

Houd er rekening mee dat er mogelijk cultuurverschillen zijn tussen het land waar je stage gaat lopen en je thuisland. Bereid je hier goed op voor, bijvoorbeeld door informatie te lezen over de cultuur en omgangsvormen.

Het plannen van een stage in het buitenland kan een uitdagende maar ook zeer waardevolle ervaring zijn. Het is belangrijk om tijdig te beginnen met de voorbereidingen en om voldoende informatie in te winnen over het land en de cultuur waar je stage gaat lopen.

Redenen voor studeren in het buitenland

Er zijn verschillende redenen waarom studenten ervoor kiezen om stage te lopen of te studeren in het buitenland, zoals:

Ervaring opdoen in een internationale omgeving

Door stage te lopen of te studeren in het buitenland kun je ervaring opdoen in een internationale omgeving. Je maakt kennis met andere culturen, talen en gewoonten. Dit kan je horizon verbreden en je wereldbeeld verrijken. Je leert bijvoorbeeld omgaan met cultuurverschillen, communiceren met mensen uit andere landen en aanpassen aan nieuwe situaties. 

Verbeteren van taalvaardigheden

Door in het buitenland te studeren of stage te lopen kun je je taalvaardigheden verbeteren. Als je in het buitenland studeert of werkt, zul je waarschijnlijk de taal van het gastland moeten spreken. Hierdoor verbeter je je taalvaardigheid en leer je ook de subtiele nuances van de taal en de cultuur. Het is een goede manier om je Engels of andere talen te oefenen en te verbeteren.

Verbreken van je comfortzone

Door te studeren of stage te lopen in het buitenland stap je uit je comfortzone en ontwikkel je nieuwe vaardigheden, zoals zelfstandigheid, flexibiliteit en aanpassingsvermogen. Wanneer je in een vreemde omgeving bent, moet je vaak nieuwe situaties en uitdagingen het hoofd bieden. Door dit te doen, kun je je zelfvertrouwen vergroten en jezelf beter leren kennen. Ook kan studeren in het buitenland vaak de mogelijkheid bieden om nieuwe vakken te volgen en interesses te ontdekken die je anders misschien niet zou hebben ontdekt. Dit kan je helpen bij het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden en het verbreden van je kennis.

Vergroten van je netwerk

Wanneer je gaat studeren in het buitenland, krijg je de kans om je netwerk te vergroten. Je ontmoet niet alleen andere internationale studenten, maar ook lokale studenten, docenten en professionals. Dit kan leiden tot waardevolle contacten voor toekomstige carrièremogelijkheden of zelfs vriendschappen voor het leven.

Daarnaast kun je tijdens je studie in het buitenland ook deelnemen aan netwerkevenementen en conferenties die gerelateerd zijn aan je vakgebied. Dit biedt een geweldige kans om in contact te komen met professionals in de industrie en mogelijkheden te verkennen voor stages, banen of onderzoekssamenwerkingen.

Verrijking van je CV

Studeren in het buitenland kan een geweldige manier zijn om je CV te verrijken. Het kan laten zien dat je in staat bent om je aan te passen aan nieuwe culturen en omgevingen, en dat je een open en nieuwsgierige houding hebt. Werkgevers vinden dit vaak aantrekkelijk omdat het aangeeft dat je in staat bent om goed te communiceren en samen te werken met mensen uit verschillende achtergronden.

Daarnaast kan het studeren in het buitenland ook het verbeteren van je taalvaardigheid bevorderen, het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden en het verkrijgen van interculturele competenties. Deze vaardigheden en ervaringen kunnen een onschatbare aanvulling zijn op je CV en je onderscheiden van andere sollicitanten.

Populaire stagelanden 

Er zijn veel populaire landen waar Nederlandse studenten stage lopen. Een aantal veelvoorkomende landen zijn:

 • Spanje
  Vooral steden als Barcelona en Madrid zijn populair vanwege de dynamische sfeer, mooie stranden en de cultuur.
 • Verenigde Staten
  Stage lopen in de VS is populair vanwege de mogelijkheid om te werken bij grote bedrijven en internationale organisaties.
 • Groot-Brittannië
  Vooral Londen is populair vanwege de vele mogelijkheden om stage te lopen bij toonaangevende bedrijven en organisaties.
 • Australië
  Vanwege de prachtige natuur en de relaxte sfeer is Australië een populaire bestemming om stage te lopen.
 • Frankrijk
  Parijs is een populaire stad om stage te lopen vanwege de culturele sfeer en de vele mogelijkheden om te werken bij internationale bedrijven.

Andere populaire landen om stage te lopen zijn bijvoorbeeld Duitsland, China, Canada en Japan. Welk land het beste bij jou past, hangt af van je persoonlijke voorkeuren en je vakgebied. Het is verstandig om goed onderzoek te doen naar de mogelijkheden en de voorwaarden voor het lopen van een stage in het land van jouw keuze.