Een vraag die ik regelmatig voorbij zie komen is: Hoe kan je nou als student goedkoper boodschappen doen? De maandelijkse kosten van je boodschappen kunnen namelijk al snel behoorlijk oplopen. Gezond én budgetvriendelijk koken, kan dat? Natuurlijk kan dat! Met deze simpele tips in het achterhoofd kook je gemakkelijk gezonde maaltijden met een beperkt budget.

Plan je maaltijden

Dit is waarschijnlijk een tip die je op sommige lijstjes tegenkomt, maar het maken van een boodschappenlijstje kan je veel geld besparen. Maak een boodschappenlijstje van alles wat je gaat kopen. Welke recepten ga jij deze week koken, welke ingrediënten heb je hiervoor nodig? Schrijf het allemaal op en maak vervolgens een boodschappenlijstje. Als je goedkoop uit wilt zijn, is het aan te raden om voor de hele week boodschappen te doen. Dit scheelt zowel tijd als geld. 

Naast eten uit de vriezer is het ook verstandig om producten uit je voorraadkast te halen. Hier heb je vast nog wel wat ingrediënten staan, die nog maar een paar verse producten missen om een complete maaltijd van te maken. Daarnaast zijn houdbare producten vaak veel goedkoper dan verse producten die snel bederven. Als je een deel van je maaltijd bereidt met houdbare ingrediënten, kun je veel minder boodschappen doen. 

Kook in grote hoeveelheden

Als je liever zo min mogelijk kookt, zou je grote porties kunnen maken. Wanneer je een grotere portie pasta kookt is dit over het algemeen goedkoper. Dus je doet er zowel jezelf als je portemonnee een plezier mee. Het eten wat je overhoudt, kun je invriezen of de volgende dag weer eten. Hierdoor hoef je dus ook niet iedere dag te koken. 

Gebruik goedkope producten

Als je efficiënt wilt koken, is het verstandig om veel duurzame producten te kopen. Rijst, pasta, aardappelen, groenten, teentje knoflook enz. Hetzelfde geldt voor smaakmakers, olijfolie en sauzen. Met genoeg verschillende kruiden en sauzen kun je bijna niet de mist in gaan. Verse ingrediënten zijn heerlijk, maar veel duurder dan ingeblikte, gebottelde of diepgevroren groenten heeft namelijk een kortere houdbaarheid. Het is daarom van groot belang om niet te veel verse producten in één keer te kopen om te voorkomen dat je ze niet op tijd op kan eten en uiteindelijk moet weggooien. Ook vlees en vis vragen extra aandacht. Dat zijn vaak de duurste onderdelen van het avondeten. Kies daarom vaker voor vegetarische recepten met gezonde vleesvervangers.

Maak gebruik van aanbiedingen en kortingsbonnen

Als je net voor sluitingstijd naar de supermarkt gaat, kan je profiteren van zeer lage prijzen voor fruit, groenten, eieren en kaas. Veel winkels verkopen artikelen liever dan ze weg te gooien of mee naar huis te nemen. Je kunt ook vragen of er fruit of groenten beschadigd zijn. Veel supermarkten kunnen hun “lelijke” producten niet te hoog prijzen. Deze producten zijn perfect voor het maken van heerlijke huisgemaakte soepen en smaakvolle taarten.

Het is slim om op aanbiedingen te letten van duurdere supermarkten, want die kunnen soms erg goed zijn. Zo is er een biologische supermarkt die alles met 50% afprijst als het artikel bijna over de datum is en stunten A-merk supermarkten regelmatig met luxe wasmiddel of wc-papier. 

Koop producten in grote voorraden

Het kopen van bulkgoederen is vaak goedkoper dan het kopen van verpakte goederen. Je kunt pasta, rijst, lente ui en zelfs chocoladesoesjes in bulk kopen bij je favoriete supermarkt of biologische winkel. Overweeg ook zelf maaltijden te bereiden in plaats van kant-en-klaarmaaltijden te kopen. Ook al heb je alle boodschappen in huis, het kan zijn dat je te moe bent om te koken. Juist daarom is het verstandig om een ​​paar dagen meal preppen te doen. Verwarm gewoon de plaat op middelhoog vuur of stop het in de oven, en klaar is je maaltijd.

Wees creatief

Heb je ondanks het afmeten een pan pasta en kip over? Met een beetje creativiteit tover je dit recept om tot een Italiaanse ovenschotel. Trek hierbij vaker de voorraadkast open. Met restjes groente, vis, rijst, pasta of aardappel maak je bijvoorbeeld makkelijk een heerlijke soep, omelet, roerbakgerecht of salade. Als je net op kamers bent gegaan moet je het jezelf niet meteen te moeilijk maken.