Ben je op zoek naar een studentenkamer of woon je al op jezelf, dan wil je jouw plekje natuurlijk gezellig maken. En niet alleen dat, je wilt je kamer ook zo handig mogelijk inrichten, zodat je optimaal gebruik maakt van de ruimte die er is. Maar hoeveel kost dat precies een studentenkamer inrichten? En wat heb je zowel allemaal nodig? Met deze 6 tips richt je snel en stijlvol je studentenkamer in.

1. Gebruik tweedehands spullen

Bezoek online marktplaatsen zoals tweedehands winkels, vlooienmarkten of online marktplaatsen om te kijken of je iets van je smaak kunt vinden. De kringloop is bijvoorbeeld een plek waar geweldige items verborgen zitten tussen de rommel. Beschouw het dus als een echte uitdaging om mooie items te winnen. Voor een klein bedrag kun je vaak dingen krijgen. Voor studenten is dit natuurlijk ideaal. Of vraag aan familie, vrienden, collega’s en buren of ze nog bruikbare eye catchers hebben staan.

2. DIY meubels

Ben je goed in handwerk en knutselen? Ga dan de uitdaging aan en maak toffe ontwerpen voor je studentenkamer met je eigen meubels. YouTube, Pinterest, Tumblr en Instagram staan ​​bijvoorbeeld vol met ideeën voor doe-het-zelfprojecten. Designmeubels en artikelen kunnen vaak voor een fractie van de prijs worden gedupliceerd. 

Je kunt ook je eigen oude meubels opknappen met materialen die je kunt kopen in wooncentra en kringloopwinkels. Denk aan een zelfgemaakte boekenplank, bed of kasten. Alle beetjes zijn mooi meegenomen. Een project maken van je studentenkamer, is een leuke bezigheid en daarbij hoeft alles natuurlijk ook niet in één keer af.

3. Gebruik multifunctionele meubels

Zoek bij het inrichten naar meubels met meerdere functies. Een stoel dient bijvoorbeeld waarschijnlijk als kledingkast. Een slimmere manier om bijvoorbeeld meerdere functies aan je meubel toe te voegen, is door een kleine eettafel te hebben die ook gebruikt kan worden om te studeren. Zo bespaar je ruimte zonder dat je met een bureau hoeft te sjouwen.

4. Gebruik wanddecoratie

In plaats van dure meubelen kun je ook wanddecoratie gebruiken om je nieuwe studentenkamer echt op te fleuren. Denk aan posters, schilderijen, foto’s of zelfs planten. Door planken aan de muur te hangen, kun je ook extra opbergruimte creeëren zonder grote, logge kasten in de kamer te hebben. Speels afwisselen van kleine vazen, planten etc. Dan wordt het ook nog eens een stijlvolle en modieuze plank zijn.

5. Maak je kamer gezellig met lampen en kaarsen

Verlichting kan een enorme impact hebben op de sfeer in een kamer. Binnen leven kan ervoor zorgen dat we de warme lucht missen. Je kunt jezelf een goede start geven door een kaarsje aan te steken of een lamp op te hangen. Met deze lamp creëer je vooral op donkere winterdagen een warme en heerlijke sfeer.

6. Gebruik lichte kleur

Gebruik kleur om de kamer op te fleuren, zoals een nieuw kleed, kussens of wanddecoratie. Kies voor lichte kleuren verf op de muren wanneer je studentenkamer erg klein en/of donker oogt. Wil je een nieuwe vloer? Dan kan je een groot vloerkleed of vloerkleed kiezen om die lelijke vloer te bedekken. Een vloerkleed is sowieso een goed idee. Tapijt verbergt niet alleen lelijke vloeren, maar isoleert ook. Een must have voor iedere studentenkamer. 

7. Wees creatief met opbergruimte

Als je een kleine ruimte of studentenkamer hebt, is het een goed idee om elke ruimte optimaal te benutten. Onder je bed is genoeg opbergruimte. Het is een ideale plek voor grote lades op wielen, waarin je beddengoed, handdoeken en andere dingen kwijt kunt die veel ruimte innemen in een kast. Denk aan opbergmanden, opbergkisten en opbergmanden, of een opbergbank. Koop een doorzichtig opbergattribuut om dingen die je niet elke dag gebruikt geordend en netjes te houden. 

8. Maak optimaal gebruik van de ruimte

Check voordat je een nieuw meubel koopt of die wel gaat passen in de indeling die jij in gedachten had. Heb je een kleine studentenkamer? No problemo, ook deze kun je creatief inrichten. Qua soort roomdivider kan je het jezelf zo makkelijk of moeilijk maken als je wil, maar de beste oplossing is vaak om een grote, hoge kast uit te kiezen. Als je een beetje flexibel wil zijn qua indeling kan je ook mooie, lange gordijnen uitzoeken die je ophangt aan het plafond en die gebruiken als roomdivider.