Een studentenkamer inrichten met een klein budget lijkt misschien een onmogelijke taak, maar met de juiste instelling en planning is het meer dan mogelijk om het warme en uitnodigende thuis weg van huis te hebben dat je zoekt. Van meubelstukken tot wandkleden, er zijn eindeloos veel ideeën die je bank niet breken en toch maximale stijl en comfort bieden in je leefruimte. Lees verder om te leren hoe je grote en kleine decorstukken kunt gebruiken – allemaal binnen een betaalbare prijsklasse – zodat je een persoonlijke look in je studentenkamer kunt bereiken.

Plan je ruimte

Maak een plattegrond van je kamer en plan waar je je bed, bureau, kast en andere meubels wilt hebben. Op deze manier kun je ervoor zorgen dat je de beschikbare ruimte optimaal benut. Meet de afmetingen van je kamer zodat je weet hoe groot de ruimte is die je hebt om mee te werken. Meet de breedte en lengte van de kamer en noteer deze. Teken een schets van je kamer op schaal op een vel papier. Gebruik bijvoorbeeld 1 cm op papier om 1 meter in de kamer te vertegenwoordigen. Dit geeft je een goed idee van hoeveel ruimte je hebt en hoeveel meubels je kunt plaatsen. Teken vervolgens de deur en ramen op de plattegrond. Dit is belangrijk om te weten bij het plaatsen van meubels en decoraties.

Begin met het plaatsen van de grootste meubels in de kamer, zoals het bed, bureau, kledingkast en boekenplanken. Zorg ervoor dat je de meubels op de plattegrond plaatst zoals je ze in de kamer wilt hebben. Pas de plattegrond aan waar nodig. Misschien moet je meubels verplaatsen om ervoor te zorgen dat ze goed passen of moet je enkele decoraties verwijderen als ze te veel ruimte innemen. Door het maken van een slimme plattegrond van je studentenkamer kun je ervoor zorgen dat je de beschikbare ruimte optimaal benut en een efficiënte en gezellige leefruimte creëert.

Koop tweedehands

Het inrichten van een studentenkamer kan duur zijn, vooral als je alles nieuw moet kopen. Gelukkig is er een alternatief: tweedehands meubels. Vaak zijn deze goedkoper dan nieuwe meubels en kun je leuke dingen vinden die goed bij je kamer passen. 

 • Kringloopwinkels
  Kringloopwinkels zijn een geweldige plek om tweedehands meubels te vinden. Ze hebben vaak een breed scala aan meubels, variërend van bedden en banken tot boekenplanken en tafels. De prijzen zijn meestal zeer redelijk en je kunt vaak onderhandelen over de prijs.
 • Online marktplaatsen
  Er zijn veel online marktplaatsen waar je tweedehands meubels kunt vinden, zoals Marktplaats, Facebook Marketplace en Vinted. Hier vind je vaak unieke stukken en soms zelfs designmeubels voor een fractie van de oorspronkelijke prijs.
 • Ga naar een veiling
  Veilingen zijn een geweldige plek om antiek en vintage meubels te vinden. De prijzen kunnen soms hoger zijn dan bij een kringloopwinkel, maar je kunt ook veel unieke stukken vinden die je nergens anders zult vinden.
 • Vraag vrienden en familie
  Vraag vrienden en familie of ze nog meubels hebben die ze niet meer gebruiken. Misschien hebben ze nog een oude bank, een kast of een tafel die perfect in jouw studentenkamer past.
 • Gratis ophaalservices
  Sommige gemeenten bieden gratis ophaalservices aan voor grofvuil en oud meubilair. Dit kan een geweldige manier zijn om gratis meubels te vinden die je kunt gebruiken of zelf kunt opknappen.

Tweedehands meubels zijn niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. Door tweedehands meubels te kopen, verminder je de vraag naar nieuwe meubels en draag je bij aan een duurzamere toekomst.

Upcycle

Geef oude meubels een nieuwe look door ze op te knappen. Verf bijvoorbeeld een oude kast in een leuke kleur om er een nieuw leven aan te geven. Er zijn veel tutorials op internet te vinden over hoe je dit kunt doen. Door oude meubels op te knappen, kun je een persoonlijk tintje geven aan je studentenkamer en tegelijkertijd geld besparen. Bovendien draag je bij aan een duurzamere toekomst door hergebruik van oude meubels.

 • Verwijder oude afwerkingen
  Als je oude meubels opknapt, is het vaak nodig om de oude afwerkingen te verwijderen. Dit kun je doen met schuurpapier, een afbijtmiddel of een verfafbrander, afhankelijk van het type afwerking.
 • Repareer beschadigingen
  Controleer het meubelstuk op eventuele beschadigingen en repareer deze voordat je begint met schilderen of opnieuw afwerken. Bijvoorbeeld, als er scheuren of deuken zijn in het hout, kun je houtvuller gebruiken om deze te vullen.
 • Schilder of beits het meubelstuk
  Als je het meubelstuk een nieuwe kleur wilt geven, kun je het schilderen of beitsen. Gebruik een primer als de oude afwerking donker is of als je van plan bent om een lichtere kleur te gebruiken.
 • Vernis het meubelstuk
  Als je het houten meubelstuk wilt beschermen, kun je het afwerken met vernis. Vernis beschermt het hout tegen vlekken en krassen en geeft het een mooie glans.
 • Voeg nieuwe hardware toe
  Het vervangen van de hardware, zoals knoppen of handgrepen, kan een groot verschil maken in het uiterlijk van een meubelstuk. Overweeg om nieuwe hardware te kopen die bij de nieuwe look van het meubelstuk past.

Maak gebruik van textiel

Een eenvoudige manier om je kamer op te fleuren is door gebruik te maken van textiel. Koop bijvoorbeeld een goedkoop tapijt of een paar kussens om je bed of bank gezellig te maken. Kussens zijn een eenvoudige manier om kleur en textuur toe te voegen aan je kamer. Kies kussens met verschillende patronen en kleuren en mix en match ze op je bed of op een stoel. Verder zijn gordijnen niet alleen functioneel, maar kunnen ook de uitstraling van je kamer veranderen. Tapijten kunnen een kamer gezelliger maken en zorgen voor een zachte ondergrond. Tot slot kan muurdecoratie kan ook van textiel worden gemaakt, bijvoorbeeld door een wandkleed op te hangen. Kies een wandkleed in een patroon of kleur die past bij de rest van de kamer.

Textiel is een relatief goedkope manier om je kamer op te fleuren en een gezellige sfeer te creëren. Door verschillende textielproducten met elkaar te combineren, kun je je eigen persoonlijke stijl creëren en je studentenkamer omtoveren tot een gezellige en comfortabele plek om te wonen.

Maak gebruik van verlichting

Verlichting kan een groot verschil maken in hoe je kamer eruitziet en voelt. Koop een paar goedkope lampen om je kamer op te fleuren en zorg voor een gezellige sfeer.

 • Algemene verlichting
  Begin met het kiezen van een centraal plafondlampje of een aantal staande lampen om een algemene verlichting in de kamer te creëren. Dit is een goede basisverlichting die ervoor zorgt dat de hele kamer verlicht is.
 • Sfeerverlichting
  Creëer een gezellige sfeer in je kamer door het toevoegen van sfeerverlichting. Dit kan bijvoorbeeld door middel van tafellampen of kleine lampjes die je op kastjes of in hoekjes plaatst.
 • Werkverlichting
  Voor het lezen van boeken of het maken van aantekeningen is werkverlichting nodig. Kies voor een bureau- of tafellamp die voldoende licht geeft op de plek waar je werkt.
 • Dimmers
  Met dimmers kun je de hoeveelheid licht in je kamer aanpassen aan de sfeer die je wilt creëren. Dit is een handige functie die ervoor zorgt dat je de verlichting kunt aanpassen aan verschillende activiteiten in je kamer.
 • Verlichting als decoratie
  Verlichting kan ook dienen als decoratie. Kies bijvoorbeeld voor een slinger met lichtjes die je langs de muur hangt of ga voor een unieke lamp die als statement piece in je kamer fungeert.

Maak gebruik van muurdecoratie

Gebruik posters of foto’s om je kamer op te fleuren. Dit kan relatief goedkoop zijn en je kunt het zo persoonlijk maken als je wilt. Bepaal de juiste plek om de posters en foto’s op te hangen. Zoek naar muren die een beetje leeg zijn en waar de posters en foto’s opvallen. Combineer posters en foto’s van verschillende formaten om een dynamisch en aantrekkelijk effect te creëren. Overweeg ook om verschillende soorten fotolijsten te gebruiken om de posters en foto’s er stijlvol uit te laten zien. Wees creatief en speel met de manier waarop je de posters en foto’s ophangt. Overweeg om ze in verschillende richtingen te hangen of gebruik te maken van muurstickers om een speciaal effect te creëren.

Gebruik opbergruimte

Kijk naar manieren om opbergruimte te creëren in je kamer. Een goedkope manier om dit te doen is door gebruik te maken van planken of kisten. In kleine kamers kan het lastig zijn om voldoende opbergruimte te creëren. Hieronder staan een aantal tips om slim om te gaan met de beschikbare ruimte en toch voldoende opbergruimte te creëren:

 • Gebruik de ruimte onder je bed
  Onder je bed is vaak veel ruimte die je kunt gebruiken voor opbergruimte. Je kunt hier bijvoorbeeld lage opbergbakken of lades plaatsen waarin je kleding of andere spullen kunt opbergen.
 • Gebruik de ruimte boven op je kast
  Boven op je kast is ook ruimte die je kunt gebruiken voor opbergruimte. Plaats hier bijvoorbeeld opbergdozen of manden waarin je spullen kunt opbergen die je niet dagelijks nodig hebt.
 • Hang planken aan de muur
  Door planken aan de muur te hangen kun je extra opbergruimte creëren. Dit is bijvoorbeeld handig voor boeken of decoratieve items.
 • Gebruik multifunctionele meubels
  Meubels die meerdere functies hebben zijn ideaal voor kleine kamers. Kies bijvoorbeeld voor een bed met opbergruimte eronder of een poef met opbergruimte.
 • Gebruik de ruimte achter de deur
  Achter de deur is vaak ruimte die je kunt gebruiken voor opbergruimte. Plaats bijvoorbeeld een hangrek of haakjes waar je spullen aan kunt ophangen.
 • Minimaliseer
  Een belangrijke tip voor het creëren van opbergruimte in kleine kamers is om kritisch te kijken naar de spullen die je hebt. Minimaliseer de spullen die je niet nodig hebt zodat je minder opbergruimte nodig hebt.

Door slim om te gaan met de beschikbare ruimte kun je ook in kleine kamers voldoende opbergruimte creëren.

Ruil spullen

Het uitwisselen van spullen met vrienden of medestudenten kan een goede manier zijn om geld te besparen bij het inrichten van je huis. Hier zijn een aantal tips om dit op een slimme manier te doen:

 • Maak een lijst van wat je nodig hebt
  Voordat je begint met het uitwisselen van spullen, maak een lijst van de dingen die je nodig hebt en de spullen die je wilt uitwisselen. Zo kun je gerichter zoeken naar spullen en voorkom je dat je onnodig spullen uitwisselt.
 • Maak gebruik van sociale media
  Plaats berichten op sociale media om te laten weten dat je op zoek bent naar spullen om te lenen of te ruilen. Zo bereik je snel veel mensen die wellicht spullen hebben die je nodig hebt.
 • Organiseer een kledingruil of rommelmarkt
  Organiseer een kledingruil of rommelmarkt met vrienden of medestudenten. Op deze manier kunnen jullie spullen uitwisselen en eventueel ook geld verdienen.
 • Maak duidelijke afspraken
  Maak duidelijke afspraken over de voorwaarden van het uitwisselen van spullen. Spreek bijvoorbeeld af hoe lang je een item mag lenen of hoe je het terug moet geven.
 • Controleer de staat van de spullen
  Voordat je spullen uitwisselt, controleer de staat van de spullen. Zorg ervoor dat de spullen nog in goede staat zijn en dat je er nog lang plezier van kunt hebben.

Door spullen uit te wisselen met vrienden of medestudenten kun je geld besparen en tegelijkertijd je huis inrichten met leuke spullen. Het is een slimme manier om te besparen op de kosten van het inrichten van je huis.

Met een klein budget kun je nog steeds een mooie, gezellige studentenkamer inrichten. Het kost misschien wat meer tijd en creativiteit, maar het is de moeite waard om een ruimte te creëren waar je je thuis voelt.