Voor veel mensen is het einde van het jaar een drukke tijd. Er moeten cadeaus worden gekocht, feestjes worden gepland en er zijn allerlei financiële verplichtingen. Het kan dan fijn zijn om even stil te staan bij je financiën voor het nieuwe jaar en te kijken waar je eventueel wat kunt besparen. Eén manier om geld te besparen is door gebruik te maken van de belastingvrije ruimte voor spaargeld. Maar hoeveel geld kun je precies belastingvrij sparen in 2023? In dit blogpost lees je hier alles over!

Waarom betaal je belasting over je spaargeld?

We hebben het allemaal gedaan, geld opzij gezet voor een mooi spaarvarken. Maar helaas: je moet belasting betalen over je spaargeld. Hoe dan? Er zijn twee redenen waarom we belasting moeten afdragen als we geld sparen. Ten eerste krijgt de staat inkomsten uit belasting en bent je verplicht om hieraan bij te dragen.

Ten tweede stimuleren regeringen sparen, zodat mensen meer geld hebben om in de economie te investeren. Als je openstaande schuld hebt bij de belastingdienst of als je niet voldoende schuld hebt betaald, kunnen ze ook van je spaargeld betalen. Hoewel het dus lijkt alsof je dubbel betaalt, wordt onze samenleving hiermee gestimuleerd om rond te putten uit hun spaarpotje en toe te werken naar een beter leven – wat tenslotte onze doelstelling is. Je hoeft gelukkig niet over élke euro spaargeld belasting te betalen.

In 2023 kun je maximaal €500 belastingvrij sparen.

Met de ingang van het nieuwe jaar 2023 komt er een belastingvoordeel om maximaal €500 te sparen. Dit is een grote verandering ten opzichte van het huidige belastingstelsel, waardoor spaarders hun geld kunnen gebruiken voor lange termijn investeringen of andere doeleinden.

Het biedt ook een aanvulling op de bestaande fiscale voordelen, zoals arbeidsongeschiktheidskostenvergoeding, kinderopvangtoeslagen en Rentepunten. Zo zal dit voor veel mensen een financiële ademruimte creëren tijdens onzekere economische tijden. Met deze nieuwe regeling kunnen mensen meer grip krijgen op hun financiën terwijl ze hetzelfde comfort en flexibiliteit behouden als vroeger.

Grens belastingvrij sparen per jaar

Het is belangrijk dat iedereen die in Nederland woont begrijpt wat het betekent om belastingvrij te sparen, en hoe persoonlijke bedragen beïnvloed kunnen worden door de solderegels. Wat veel mensen misschien niet weten, is dat er een grens voor belastingvrije spaarbedragen per jaar geldt.

Hoeveel spaargeld mag je hebben? Voor 2021 staat deze grens op €30.000. Aangezien dit lager is dan het tarief van 2020 (€31.951), moet men goed opletten bij het beheren van hun jaarlijkse spaarbedragen om onnodige besparing te voorkomen.

Vermogen dat opgegeven moet worden

Vaak ligt het vermogen dat we bezitten alleen maar op een lap papier en is heel moeilijk in te schatten. Als je verplicht bent om dit te melden, is het essentieel om precies te weten wat je had wanneer je die vragen invult. Anders kan dit in sommige gevallen ophalen tot fiscale consequenties. Maar hier komt het probleem: hoe ga je exact je netto-vermogen bepalen?

Er zijn veel dingen die hierbij kunnen tellen – investeringen, pensioensparen, spaargeld en verzekeringen, om er eens een paar te noemen – en bovendien will je ook weten wat je rechtstreeks aan liquiditeit hebt. Daarom is het zo belangrijk om precies bijgehouden wat je precies bezit (of huurt) want als je precies opgeven wat er in jouw situatie aanwezig is, zul jij de kans aanzienlijk verminderen dat de overheid waarschijnlijk iets terugvraagd.

Heffingsvrije vermogen

Zoals je hierboven hebt gelezen, kun je tot een bepaald bedrag belastingvrij sparen. Tot deze grens betaal je dus geen vermogensrendementsheffing. Dit wordt ook wel een heffingsvrij vermogen genoemd. Het heffingsvrij vermogen is een term die je in de Belastingwetgeving tegenkomt.

Het verwijst naar een bedrag geld dat je niet hoeft te betalen aan het Belastingkantoor. Als je meer geld hebt dan wat in dit bedrag valt, betaal je gewoonlijk inkomstenbelasting over het verschil. Het beste van alles is dat dit bedrag jaarlijks stijgt en sommige regeringen toestaan ​​dat je investeringsopbrengsten direct aftrekken van dit bedrag voordat er belasting wordt betaald.

Heffingsvrije grens

Heffingsvrije vermogen is daarom een geweldige manier om je kapitaal meer waardevol te maken op de lange termijn door slim te investeren. De grens voor belastingvrij sparen bedraagt 57.000 euro per persoon. Fiscaal partners hebben samen recht op een heffingsvrije grens van 114.000 euro.

Extra vrijstelling voor spaargeld

Soms heb je boven op de heffingsvrije grens voor de vermogensrendementsheffing ook nog recht op extra vrijstellingen. Daardoor mag je meer belastingvrij sparen. 

Ouderdomspensioen

Ouderdomspensioen is ontzettend belangrijk als je later op zijn een leefstijl wilt kunnen behouden die gelijk is aan wat je nu al gewend bent. Als je echter binnen het spaargrens voor ouderdomspensioen gaat, kom je vaak meer tekort dan wanneer je buiten dat grens blijft. Daarom is het fijn om te weten dat Nederlandse belastingplichtigen extra vrijstellingen voor spaargeld hebben waarbij de staat je helpt met het sparen. Deze manier van sparen houdt in dat er minder geld wordt ingehouden door de Belastingdienst en er meer beschikbaar is om gespaard te houden voor later.

Groene verklaring

Groene verklaring spaargeld is een ontwikkeling die de toekomst van onze planeet en de natuurlijke hulpbronnen waarop we afhankelijk zijn transformeert. Door middel van groene verklaring spaargeld krijgen beleggers toegang tot geavanceerde financiële producten, waardoor investeringen in duurzaamheid mogelijk worden gemaakt. Hierdoor neemt de impact op het milieu af, terwijl er verantwoord rendement wordt behaald voor de investeerders.

Natuurlijk moeten we allemaal samenwerken om ervoor te zorgen dat het milieu rondom ons goed beschermd wordt, maar dit is een veelbelovende stap in de juiste richting. Als een spaar- of beleggingsproduct een groencertificaat heeft, heb je recht op een extra vrijstelling van 65.072. Bepaalde schulden mag je van je belastbaar vermogen aftrekken als deze hoger dan 3.400 euro of 6.800 euro voor fiscaal partners zijn.

Hoeveel spaargeld mag je hebben voor huurtoeslag?

Hoeveel spaargeld mag je hebben voor huurtoeslag? Het antwoord is niet zo eenvoudig als je zou denken! Het bedrag dat je mag hebben varieert namelijk, gebaseerd op welke gemeente of provincie je woont. Er zijn er die een limiet van €5.000 hebben, terwijl anderen wat meer soepeler kunnen zijn en tot €63.436 stijgen.

Om erachter te komen hoeveel spaargeld je precies mag hebben, bekijk dan de volledige lijst van leidraden en regels die de Nederlandse overheid heeft gesteld om jou bij elke stap te helpen in je zoektocht naar huurtoeslag. Onthoud dat dit een vrij lastig onderwerp kan zijn en als je onzeker bent, doe er dan wat onderzoek naar!

Informatie over je uitgaven verzamelen

Om een vertrouwd plan voor je financiële toekomst te maken, is het absoluut noodzakelijk om exacte informatie over je uitgaven te weten. Dit betekent dat rente, aflossingen en alle andere kosten in rekening worden gebracht in wat je maandelijks en jaarlijks moet betalen. Als je niet weet precies wat je financiële verplichtingen zijn, dan ben je meer kwetsbaar wanneer er veranderingen optreden.

Daarom is het belangrijk om alle kosten die nodig zijn voor een onderhoud huishoudboekje mee te nemen in je planning, zoals voorgeschreven door ‘Dit is inclusief rente, aflossingen en overige kosten’. Door consequent de meest recente cijfers te gebruiken kan dit bijdragen dat je niet wordt verrast door extra kosten op lange termijn.

Open een spaarpot of investeer geld in vastgoed/aandelen

Spaarzamen zijn vandaag de dag meer noodzakelijk dan ooit. Er zijn verschillende manieren waarop je je spaargeld kunt opbouwen, zoals het openen van een spaarpot of het investeren in vastgoed of aandelen. Als je om financiële stabiliteit geeft, is het verstandig om strategisch te leren omgaan met je geld door het te besteden op manieren die werkbaar en duurzaam zijn.

Alleen al een klein bedrag per maand sparen kan over een langere periode tot grote rendementen leiden. Hoewel de ene optie beter geschikt is voor sommige mensen dan de andere, bieden alle bovengenoemde routes ruimte om beleggingsstrategieën te ontwikkelen die bijdragen aan een goede financiële toekomst.

Denk vooraf goed na wat voor soort spaarder

Denk goed na voordat je een spaarder wordt. Er zijn verschillende opties om uit te kiezen; sommige bieden een relatief hoge rente, terwijl anderen specifieke investeringsmogelijkheden hebben. Afhankelijk van wat je verwacht en wat je avontuurlijkheid is of hoeveel risico je bereid bent te nemen, zou de ene optie beter voor jou kunnen passen dan de andere.

Neem de tijd om ervoor te zorgen dat je alle mogelijkheden bekijkt en zoek ook naar recensies van mensen die eerder het platform gebruikten. Als je informatie verzameld, zul je in staat zijn om een weloverwogen beslissing te nemen met betrekking tot welke spaarder het beste bij jou past.

Advies inwinnen bij een financieel adviseur of een accountant

Als je twijfelt over financiële aangelegenheden, kan het verstandig zijn om advies in te winnen bij een financieel adviseur of een accountant. Deze experts met jarenlange ervaring kennen de markten op hun duimpje en geven vrijblijvend deskundig advies. Of het nu gaat om investeringen, pensioenplanning of geldzaken in het algemeen, professionele ondersteuning geeft vaak meer inzicht en heeft mogelijk ook een positieve invloed op je financiële toekomst.

Daarnaast zijn er tal van opleidingen beschikbaar voor degenen die graag meer willen leren over hun persoonlijke financiën. Educatie is de sleutel tot kredietkennis, dus neem gerust contact op met een expert voor hulp bij het maken van financiële keuzes!

Om maximaal van de regeling gebruik te maken is het noodzakelijk om goed na te denken over je persoonlijke voorkeur. Het ene idee werkt misschien beter voor jou dan het andere, dus je moet goed kunnen inschatten welke optie het beste bij jou past. Als je twijfelt, kun je altijd advies inwinnen bij een financieel adviseur of een accountant.

Belangrijk is dat je het voordat 2023 doet, omdat anders de mogelijkheid er al niet meer zal zijn. Houd daarom rekening met de tijd en maak gebruik van deze voordelige besparingsopportuniteit. Kortom, of je nu spaart in een spaarpot of geld investeert in vastgoed of aandelen, met de regeling die er in 2023 is kan iedereen voordeel halen uit fiscaal voordelig sparen.