Het gebruik van smartphones en mobiele apparaten is een integraal onderdeel van ons dagelijks leven geworden. Van surfen op het web tot bellen en sms’en, we doen bijna alles op onze telefoons. Met al dat gebruik van de telefoon kan er echter een probleem ontstaan: overmatig dataverbruik. Onbeperkte databundels zijn duur en niet iedereen kan deze betalen. Daarom is het belangrijk om je dataverbruik onder controle te houden. Hier zijn enkele tips om het dataverbruik van uw telefoon te verminderen.

1. Schakel automatische updates uit

Automatisch updaten van apps verbruikt enorm veel gegevens. Handmatig updaten helpt niet alleen uw datagebruik te verminderen, maar biedt u ook de mogelijkheid om een ​​optimaal tijdstip voor de update te kiezen.

2. Datalimiet instellen

Met behulp van een dataverbruik app kunt u een datalimiet instellen om uw mobiel dataverbruik in de hand te houden. Als je er zeker van wilt zijn dat je niet te veel mobiele data gebruikt, kun je een datawaarschuwing instellen. Hiermee ontvang je een melding wanneer je bijna de limiet van je mobiele databundel hebt bereikt. Wil je nog meer controle over je dataverbruik, dan kun je een ‘datalimiet’ instellen. Zodra je deze limiet hebt bereikt, kun je geen gebruik meer maken van mobiel internet totdat je nieuwe databundel ingaat. Op deze manier voorkom je onverwachte kosten en ben je er zeker van dat je nooit buiten je bundel data gebruikt.

3. Gebruik WiFi

Als u thuis, op uw werk of bij andere openbare locaties bent waar gratis wifi beschikbaar is, maak daar dan gebruik van. In plaats van uw eigen data verbruiken, kunt u verbinding maken met het wifi-netwerk om uw mobiele dataverbruik te beperken.

4. Verminder de resolutie van video’s

Het bekijken van video’s in HD-kwaliteit kan veel data verbruiken, vooral als je regelmatig video’s bekijkt. Door de resolutie van de video te verminderen, wordt de hoeveelheid data die wordt verbruikt aanzienlijk verminderd. Veel video-apps en -websites bieden de mogelijkheid om de resolutie aan te passen, bijvoorbeeld door de video’s in 480p of 720p te bekijken in plaats van in 1080p of hoger.

5. Beperk het gebruik van sociale media

Socialemediaplatforms kunnen erg verslavend zijn. Maar bedenk even, constant scrollen door je favoriete platformen is niet alleen verslavend maar ook nog eens een enorme data slurper. Het is daarom verstandig om je te beperken tot het bekijken van leuk content door de dag heen en niet onnodig op social media rond te hangen.

6. Verwijder ongebruikte apps

Hoelang je kunt internetten met 1 GB verschilt enorm per persoon. Door uw dataverbruik controleren komt u erachter waar de meesta mobiele data naartoe gaan. Zonder dat u er erg in heeft, kunnen er bijvoorbeeld ongebruikte applicaties op uw toestel actief blijven. Deze apps blijven doorgaan met het doorsturen van gegevens, wat resulteert in een onnodige stroom van gegevens. Verwijder ongebruikte apps om de opslag van uw apparaat vrij te maken en om onnodig datavebruik te verminderen.

7. Gebruik een dataverbruik app

Als je een mobiel abonnement met een beperkte internetbundel hebt, is het slim om af en toe je dataverbruik te controleren. Bijna alle providers bieden een eigen dataverbruik app aan. Dit is de meest betrouwbare manier om inzicht te krijgen in uw verbruik, waardoor jij precies weet waarvoor jouw data verbruikt wordt. De app is rechtstreeks gekoppeld aan uw telefoon en abonnement. Daarnaast zijn deze apps vaak gratis.

Exacte dataverbruik telefoon

Een groot deel van je mobiele data verbruik je aan apps. Maar hoeveel mobiele data gebruiken deze apps? In onderstaande tabel zie je hoeveel data elke app gebruikt.

 • Eén minuut bellen: 1 MB
 • Eén minuut video bellen: 4-6 MB
 • Eén minuut streamen van muziek: 1-2 MB
 • Eén minuut streamen van video op lage kwaliteit: 2-3 MB
 • Eén minuut streamen van video op hoge kwaliteit: 8-15 MB
 • Eén uur browsen op internet: 10-25 MB
 • Versturen van één e-mail zonder bijlage: 20 KB
 • Versturen van één e-mail met bijlage: afhankelijk van de grootte van de bijlage
 • Instagram: ongeveer 100 MB per uur
 • Facebook: ongeveer 70 MB per uur
 • YouTube: ongeveer 500 MB per uur bij standaardkwaliteit, en tot 1,5 GB per uur bij hoge kwaliteit
 • Netflix: ongeveer 1 GB per uur bij standaardkwaliteit, en tot 3 GB per uur bij hoge kwaliteit
 • Spotify: ongeveer 50 MB per uur bij de hoogste kwaliteit

Houd er rekening mee dat deze gemiddelde getallen kunnen verschillen per telefoon, app en provider. Het is daarom altijd verstandig om bij je eigen provider te informeren naar de exacte datakosten per actie.