Een stage is een uitstekende manier om vooruit te komen in je carrière, of je nu op de middelbare school of op de universiteit zit. Tijdens een stage krijg je de mogelijkheid om te ontdekken welke praktijksituaties bij jou passen en in welke carrière richting je het meest geïnteresseerd bent. Daarnaast kan een stage waardevolle ervaring en zakelijke contacten opleveren.

Om echter een stageplek te bemachtigen, is het van belang om jezelf te presenteren als een professionele kandidaat. Dit begint met een uitstekend stage-cv.

Pak de aandacht met jouw persoonlijke profiel

Je persoonlijk profiel is de perfecte plek om meteen de aandacht te trekken. Het profiel, ook wel profielschets of samenvatting genoemd, biedt de mogelijkheid om te laten zien dat je de juiste combinatie hebt van kennis, motivatie en persoonlijkheid om te slagen in de stage. Hoewel jouw cv misschien lijkt op dat van andere sollicitanten, is jouw persoonlijk profiel uniek en biedt het de kans om creativiteit te tonen en werkgevers inzicht te geven in wie je bent en waarom jij de beste kandidaat bent voor de stageplaats.

Hoe gebruik je de juiste trefwoorden in je cv?

Wanneer je ons cv-voorbeeld voor een stage bekijkt, zal het opvallen dat we bewust trefwoorden hebben gebruikt. Dit komt omdat de eerste hindernis bij het solliciteren vaak het Applicant Tracking System (ATS) is. Deze geautomatiseerde systemen scannen cv’s op de trefwoorden die werkgevers als belangrijkste hebben gemarkeerd. Zelfs als er geen ATS wordt gebruikt, zal de werkgever bij het doornemen van je cv letten op bepaalde woorden. Zorg er dus voor dat je de juiste trefwoorden gebruikt, vooral in je persoonlijk profiel.

Je hebt meer ervaring dan je denkt

Als je solliciteert naar een stageplaats, heb je misschien nog niet veel werkervaring. Gelukkig omvat werkervaring meer dan alleen relevante banen in je vakgebied. Je kunt bijvoorbeeld ook relevante vaardigheden en trefwoorden verwerken in ervaringen die je hebt opgedaan tijdens bijbanen, vrijwilligerswerk en praktijkopdrachten tijdens je opleiding. Zelfs als stagiair aan het begin van je carrière, heb je waarschijnlijk meer ervaring dan je denkt en werkgevers die op zoek zijn naar een stagiair begrijpen dat deze persoon nog geen uitgebreide werkervaring heeft en die juist met de stage wil opdoen.

Zorg dat je cv aansluit bij wat werkgevers zoeken

Het is belangrijk om deze sectie van je cv af te stemmen op de specifieke stage waarop je solliciteert. Elke werkgever heeft andere behoeften en verwachtingen, dus zorg ervoor dat je cv deze weerspiegelt. Bij de secties Werkervaring en Opleiding heb je al je belangrijkste vaardigheden genoemd. Nu is het tijd om een lijst te maken van al je vaardigheden, zelfs als ze niet direct relevant lijken. Dit is je hoofdlijst, je basislijst met al je kwaliteiten. Kies vervolgens voor elke sollicitatie de vaardigheden uit die relevant zijn voor de specifieke stageplaats.

Veel vaardigheden die in een professionele of sociale context van pas komen, worden ‘soft skills’ genoemd. Denk aan communicatie, samenwerking en probleemoplossend vermogen. Deze vaardigheden zijn moeilijker te kwantificeren, maar zeer waardevol voor werkgevers. Denk na over zachte vaardigheden die relevant zijn voor jouw stage en vermeld deze op je cv.

Ga je jouw vaardigheden uitleggen of op een rijtje zetten?

Over het algemeen volstaat een opsomming van je vaardigheden, maar sommige vaardigheden vereisen meer uitleg. Dit is met name het geval als ze van groot belang zijn voor de stage. Het noemen van bijvoorbeeld communicatievaardigheden is niet erg informatief. Geef in plaats daarvan een voorbeeld op je cv van een situatie waarin goede communicatie van belang was, beschrijf hoe je dit hebt aangepakt en wat het resultaat was van jouw communicatievaardigheden.

Online cv-templates kiezen

Als je een geschikt cv-sjabloon wilt kiezen, is het belangrijk om te gaan voor een strak en simpel ontwerp, terwijl je toch een mooi opgemaakt cv behoudt. Je hebt veel tijd en moeite besteed aan het schrijven van de tekst op je cv, dus het is belangrijk om een sjabloon te kiezen dat gemakkelijk leesbaar is. Met de juiste cv-template kun je automatisch zorgen voor een perfect opgemaakt cv. Bekijk online wat Stage cv-voorbeelden op Cv ster of cv nl.

Gebruik de handige tips voor het opstellen van je cv die in dit artikel besproken worden als je een gratis cv wilt maken bijvoorbeeld via Canva of Word. In dat geval kun je cv nl opzeggen en cv ster opzeggen via Xpendy. Xpendy helpt je met het opzeggen van je abonnementen, zodat jij genoeg tijd hebt voor het maken van een gratis cv. 

De voordelen van het gebruik van stage cv templates

Als je op zoek bent naar een stageplaats, kan het maken van een cv een ontmoedigende taak zijn. Gelukkig zijn er cv-templates beschikbaar die specifiek zijn ontworpen voor stages. Deze templates kunnen je helpen om je cv op een gestructureerde en professionele manier te presenteren.

Met een stage cv-template hoef je je geen zorgen te maken over het ontwerpen van je cv, omdat het sjabloon automatisch voor een mooie en overzichtelijke lay-out zorgt. Bovendien bevat een goed cv-template vaak suggesties voor de secties die je moet opnemen en hoe je ze het beste kunt presenteren.

Het gebruik van een cv-template kan je tijd besparen en ervoor zorgen dat je cv er professioneel uitziet. Kies een template dat bij jou en de stage past en vul het in met jouw persoonlijke informatie en werkervaring. Het resultaat zal een gestroomlijnd en aantrekkelijk cv zijn dat je helpt om op te vallen bij werkgevers.