Je cv is het eerste contact dat je hebt met potentiële werkgevers, en dat betekent dat het perfect moet zijn. Een onberispelijk en professioneel cv maken het verschil bij het solliciteren naar een baan. Voor het schrijven van een onweerstaanbaar curriculum vitae moet je precies begrijpen waar aanwervende bedrijven naar op zoek zijn, je unieke vaardigheden benadrukken en ervoor zorgen dat de lay-out gemakkelijk te lezen is – en dat kan allemaal een uitdaging zijn! Gelukkig is onze gids voor het schrijven van een goed cv ontworpen om je te helpen er een te maken die zich onderscheidt van de concurrentie en snel door werkgevers wordt opgemerkt.

1. Kies een cv-indeling die het beste past bij je ervaring en kwalificaties

Een cv-indeling kiezen die bij jou past kan een uitdaging zijn, vooral omdat er zoveel verschillende soorten cv-indelingen beschikbaar zijn. Het is essentieel dat je de juiste indeling kiest die past bij jouw ervaring en kwalificaties, dit kan immers het verschil maken in het krijgen van de baan waar je zo naar verlangt. Ga je voor een modern en strak ontwerp, of wil je liever een traditionele simpel cv opmaak? Een aantrekkelijk cv is niet langer dan twee A4’tjes. Het is belangrijk om te onthouden dat een cv jouw visitekaartje is. Maak je cv overzichtelijk en scanbaar. Doe daarom jouw onderzoek en vind de juiste indeling die jouw vaardigheden en ervaring het beste weergeven!

2. Gebruik actiewoorden om je vaardigheden en prestaties te beschrijven

Wil je je CV onderscheiden van anderen? Gebruik dan actiewoorden om je vaardigheden en prestaties te beschrijven. Actiewoorden geven je CV meer kracht en maken het lezen van je prestaties aantrekkelijker. Woorden zoals “gecreëerd”, “geanalyseerd” en “gemanaged” zijn slechts enkele voorbeelden van actiewoorden die je kunt gebruiken. Door deze woorden te gebruiken, laat je aan de werkgever zien dat je in staat bent om actie te ondernemen en resultaten te boeken. Maak je CV opvallender door deze actiewoorden toe te voegen en verhoog zo je kansen om aangenomen te worden voor de baan waar je naar op zoek bent.

3. Neem alleen relevante informatie op zoals functietitels, data, certificeringen, enz.

In een goed professionele cv staan de volgende dingen: je contactgegevens, een persoonlijk profiel waarin je jezelf kort voorstelt, je werkervaring, je opleiding(en) en je vaardigheden en competenties. Ook is het van belang om alleen relevante informatie op te nemen in je cv of sollicitatiebrief, zoals functietitels, data en eventuele certificeringen. Een overdaad aan irrelevante informatie kan je kansen op een sollicitatiegesprek immers verminderen. Zorg er dus voor dat je op een gestructureerde manier de belangrijkste informatie presenteert die aansluit bij de functie-eisen. Op deze manier laat je zien dat je gericht te werk gaat, kritisch kijkt naar wat er van je gevraagd wordt en dat je prioriteiten kan stellen. Ga dus zeker niet voor kwantiteit, maar eerder voor kwaliteit van informatie.

4. Benadruk belangrijke prestaties en prijzen die je hebt gewonnen

“Ik heb het geluk gehad om enkele belangrijke prestaties en prijzen te behalen in mijn carrière tot nu toe. Een van mijn meest gewaardeerde onderscheidingen was mijn erkenning als Top Performer van het jaar bij mijn voormalige werkgever. Het voelde geweldig om te weten dat mijn harde werk en inzet werden erkend en gewaardeerd door mijn collega’s en leidinggevenden. Bovendien heb ik ook deelgenomen en gewonnen in verschillende wedstrijden en competities in mijn vakgebied, wat me heeft geholpen om mijn vaardigheden en expertise te verbeteren. Deze ervaringen hebben me veel voldoening en vertrouwen gegeven in mijn werk, en ik ben altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen en kansen om mijn prestaties nog verder te verbeteren”.

5. Optimaliseer je cv voor trefwoorden die verband houden met de baan waarop je solliciteert

Een goed creatief cv opstellen is van cruciaal belang als je op zoek bent naar een nieuwe baan. Maar wist je dat je het nog beter kunt laten aansluiten op de vacature waarop je solliciteert door specifieke trefwoorden te gebruiken? Door de juiste trefwoorden te gebruiken die verband houden met de functie, zorg je ervoor dat jouw cv opvalt bij recruiters of jou toekomstige werkgever. Denk bijvoorbeeld aan technische vaardigheden, specifieke software of bepaalde certificeringen. Door deze trefwoorden op de juiste manier op te nemen in je cv, vergroot je de kans dat je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Dus zet alle verband houdende trefwoorden in je cv en succes bij je sollicitatie!

6. Pas je cv aan elke functiebeschrijving aan en benadruk de vaardigheden die voor de functie nodig zijn

Het aanpassen van je cv aan de functiebeschrijving kan een verschil maken tussen uitgenodigd worden voor een sollicitatiegesprek of afgewezen worden. Door de vaardigheden te benadrukken die voor de functie nodig zijn, laat je de werkgever zien dat je specifiek geïnteresseerd bent in de positie en dat je de capaciteiten hebt om de rol te vervullen. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je cv aansluit bij de bedrijfscultuur of sector waarin je solliciteert. Het gebruik van sleutelwoorden die in de functieomschrijving voorkomen, kan ook interesse wekken bij de werkgever en de kans vergroten dat jouw cv de eerste ronde van selectie overleeft. Zorg er dus voor dat je cv op maat is gemaakt voor elke functie waarop je solliciteert en dat je de vaardigheden benadrukt die de werkgever zoekt.

Hoe maak je een cv? Het maken van een effectief cv vereist zorgvuldige overweging. Nadat je de beste indeling voor je ervaring hebt gekozen, moet je je cv optimaliseren voor trefwoorden en sterke actiewoorden gebruiken om de aandacht te vestigen op je prestaties. Het is ook belangrijk om in gedachten te houden dat je elke versie van je cv moet afstemmen op de functiebeschrijving van elke functie waarop je solliciteert en de vereiste relevante vaardigheden moet benadrukken. Zo zorg je ervoor dat je cv boven andere sollicitanten uitsteekt en dat je de baan van je dromen krijgt! Zolang je goed op elk van deze factoren let en de nadruk legt op belangrijke prestaties, is er geen reden waarom je niet in een mum van tijd een winnend cv zult schrijven. Veel succes met alle sollicitaties!