Veel studenten hebben een bijbaan nodig om hun levensonderhoud te kunnen betalen, zoals huur, boeken, eten en andere kosten. Dit is vooral het geval als studenten geen financiële steun ontvangen van familie of beurzen. Ook kan een bijbaan studenten helpen om waardevolle werkervaring op te doen die hen kan helpen bij het vinden van een baan na het afstuderen. Dit kan variëren van eenvoudig werk in de detailhandel of horeca tot stages in een gekozen vakgebied.

Het is belangrijk voor studenten om een balans te vinden tussen werk en studie, en om te zorgen dat hun bijbaan niet ten koste gaat van hun academische prestaties. Daarom is het belangrijk om een bijbaan te vinden die past bij hun beschikbare tijd en hun studieplanning.

Freelancen

Als je een bepaalde vaardigheid hebt zoals schrijven, programmeren, grafisch ontwerp of vertalen, dan kan je freelance werk vinden op sites zoals Fiverr, Upwork of Freelancer.com. Het is belangrijk om te onthouden dat freelance werk meer zelfdiscipline en tijdbeheer vereist dan traditioneel werk. Het kan echter een flexibele en lonende manier zijn om geld te verdienen als student.

Schrijver

Als je goed bent in schrijven, dan kan je freelance schrijfopdrachten vinden via websites zoals Upwork, Freelancer.com of Fiverr. Je kunt bijvoorbeeld artikelen schrijven voor blogs of websites, of copywriting doen voor bedrijven.

Grafisch ontwerp

Als je creatief bent en een oog hebt voor design, dan kan je freelance grafisch ontwerp werk vinden. Je kunt bijvoorbeeld logo’s, visitekaartjes of flyers ontwerpen voor bedrijven.

Vertaler

Als je vloeiend bent in meerdere talen, dan kan je freelance vertaalwerk vinden. Je kunt bijvoorbeeld documenten vertalen voor bedrijven of websites lokaliseren voor internationale klanten.

Social media manager

Als je ervaring hebt met social media en marketing, dan kan je freelance social media management werk vinden. Je kunt bijvoorbeeld social media accounts beheren voor bedrijven of online advertenties maken.

Programmeur

Als je technisch onderlegd bent en kennis hebt van programmeren, dan kan je freelance programmeerwerk vinden. Je kunt bijvoorbeeld websites bouwen of apps ontwikkelen voor bedrijven.

Online tutoring

Online tutoring kan een geweldige manier zijn voor studenten om geld te verdienen en tegelijkertijd anderen te helpen. Het is belangrijk om te onthouden dat online tutoring discipline, toewijding en een goede planning vereist. Het kan echter een zeer bevredigende en flexibele manier zijn om geld te verdienen als student. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen als je online tutor wilt worden. Bedenk allereerst welke vakken je goed beheerst en waarin je anderen kunt helpen.

Kies vervolgens een platform. Er zijn verschillende websites die online tutoring aanbieden, zoals Chegg, TutorMe, en Preply. Je kunt je registreren als tutor op deze websites en beginnen met het aanbieden van je diensten. Maak hier een profiel aan. Zorg ervoor dat je profiel je sterke punten benadrukt en dat het aantrekkelijk is voor potentiële klanten. Voeg je ervaring en kwalificaties toe en zorg ervoor dat je beschikbaarheid duidelijk is. Overweeg vervolgens wat een redelijke prijs is voor je diensten en vergelijk je prijzen met die van andere tutors op het platform. 

Zorg ervoor dat je goed voorbereid bent op elke les en dat je lesmateriaal klaar hebt liggen. Dit kan bijvoorbeeld inhouden dat je voorbeelden voorbereidt of oefenopgaven klaar hebt liggen. Geef je studenten regelmatig feedback en stuur ze bij waar nodig. Dit zal hen helpen om te verbeteren en het zal hen aanmoedigen om terug te keren voor meer lessen.

Affiliate marketing

Als je een blog of website hebt, dan kan je geld verdienen door producten te promoten via affiliate marketing. Je krijgt een commissie voor elke verkoop die via jouw unieke link wordt gedaan. Affiliate marketing kan een leuke en flexibele manier zijn om geld te verdienen als student, maar het vergt wel wat tijd en moeite om een succesvolle affiliate marketeer te worden. Zorg ervoor dat je consistent blijft en je publiek waardevolle inhoud biedt om je inkomsten te maximaliseren. Hier is een overzicht van de stappen die je moet volgen om te beginnen met affiliate marketing als student:

 • Kies een niche
  Kies een specifiek onderwerp waarin je geïnteresseerd bent en waarover je kennis hebt. Dit kan bijvoorbeeld gezondheid, technologie, reizen of mode zijn.
 • Zoek affiliate programma’s
  Zoek naar bedrijven die affiliate programma’s aanbieden in jouw niche. Meld je aan voor deze programma’s en krijg toegang tot unieke affiliate links.
 • Promoot producten
  Promoot de producten van de bedrijven via je affiliate links op je eigen website, blog, social media-accounts of andere kanalen. Je kunt bijvoorbeeld reviews schrijven over de producten, tutorials maken of kortingscodes delen.
 • Bouw een publiek op
  Bouw een publiek op via je website, blog of social media-accounts. Zorg ervoor dat je waardevolle inhoud creëert die relevant is voor je publiek en dat je hen aanmoedigt om op je affiliate links te klikken.
 • Verhoog je inkomsten
  Probeer je inkomsten te verhogen door meer verkeer naar je website of social media-accounts te leiden. Dit kan bijvoorbeeld inhouden dat je zoekmachineoptimalisatie (SEO) gebruikt of betaalde advertenties plaatst.

Verkoop van digitale producten

Als je creatief bent, dan kan je digitale producten zoals eBooks, cursussen of printables maken en verkopen op platforms zoals Etsy of Gumroad. Om digitale producten te verkopen, moet je een platform vinden dat geschikt is voor het soort producten dat je aanbiedt. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je digitale producten van hoge kwaliteit zijn en dat je marketinginspanningen doet om je producten te promoten. Met een beetje inspanning en creativiteit kan het verkopen van digitale producten een geweldige manier zijn om geld te verdienen als student. Hier zijn enkele ideeën voor digitale producten die je als student kunt verkopen:

E-books

Als je goed bent in schrijven, kun je e-books schrijven over onderwerpen waarin je geïnteresseerd bent. Je kunt deze e-books vervolgens verkopen via platforms zoals Amazon Kindle Direct Publishing of je eigen website.

Cursussen

Als je kennis hebt over een bepaald onderwerp, kun je online cursussen maken en deze verkopen via platforms zoals Udemy of Teachable.

Grafisch ontwerp

Als je goed bent in grafisch ontwerp, kun je digitale producten zoals sjablonen voor visitekaartjes, sociale media-graphics en logo’s verkopen via platforms zoals Creative Market of Etsy.

Muziek en geluidseffecten

Als je goed bent in het maken van muziek of het opnemen van geluidseffecten, kun je deze verkopen via platforms zoals AudioJungle.

Fotografie

Als je goed bent in fotografie, kun je je foto’s verkopen via platforms zoals Shutterstock of Adobe Stock.

Online verkoop

Online verkoop kan een goede bijbaan zijn voor studenten die graag willen werken in de detailhandel, maar ook flexibiliteit en vrijheid willen hebben. Het kan een uitdaging zijn om online te verkopen als student, maar het kan ook een lucratieve bijbaan zijn die veel flexibiliteit biedt. Zorg ervoor dat je een platform kiest dat geschikt is voor jouw producten en investeer tijd en moeite in marketing om je producten te promoten en te verkopen. Hier zijn enkele ideeën voor online verkoopbanen die studenten kunnen overwegen:

Verkoop op Marktplaats of eBay

Als je spullen hebt die je niet meer gebruikt, kun je deze online verkopen via platforms zoals Marktplaats of eBay. Dit kan van alles zijn, van kleding tot elektronica.

Dropshipping

Dropshipping is een e-commerce model waarbij je producten verkoopt die door een leverancier worden verzonden naar je klanten. Als student kun je een dropshipping-bedrijf starten met behulp van platforms zoals Shopify of WooCommerce.

Affiliate marketing

Zoals eerder genoemd, kun je affiliate marketing doen als online verkoopbijbaan. Je promoot producten van bedrijven en krijgt commissie voor elke verkoop die via jouw unieke affiliate-link plaatsvindt.

Etsy-winkel

Als je handgemaakte producten maakt, kun je een Etsy-winkel openen en je producten online verkopen. Dit kan van alles zijn, van sieraden tot kaarsen.

Amazon FBA

Amazon FBA (Fulfillment by Amazon) is een programma waarbij Amazon je producten opslaat, verpakt en verzendt. Als student kun je Amazon FBA gebruiken om je eigen producten te verkopen op Amazon.

Het is belangrijk om te onthouden dat sommige van deze opties meer tijd en inzet vereisen dan andere, dus kies iets dat past bij jouw vaardigheden, interesses en beschikbare tijd.

Online enquêtes invullen

Er zijn websites waar je online enquêtes kunt invullen en geld kunt verdienen. Het is belangrijk om te onthouden dat het invullen van enquêtes meestal geen grote inkomsten oplevert. Het kan een leuke manier zijn om wat extra geld te verdienen in je vrije tijd, maar het is geen vervanging voor een fulltime baan. Hier zijn enkele websites waar je kunt beginnen:

 • Toluna is een website waar je enquêtes kunt invullen en punten kunt verdienen. Deze punten kan je later inruilen voor cadeaubonnen of contant geld.
 • Swagbucks is een website waar je punten kunt verdienen door enquêtes in te vullen, video’s te bekijken en online te winkelen. Deze punten kan je later inruilen voor cadeaubonnen of contant geld.
 • GlobalTestMarket is een website waar je enquêtes kunt invullen en punten kunt verdienen. Deze punten kan je later inruilen voor contant geld.
 • OpinionWorld is een website waar je enquêtes kunt invullen en punten kunt verdienen. Deze punten kan je later inruilen voor cadeaubonnen of contant geld.
 • Survey Junkie is een website waar je enquêtes kunt invullen en punten kunt verdienen. Deze punten kan je later inruilen voor cadeaubonnen of contant geld.

Online beleggen 

Online beleggen kan een interessante bijbaan zijn voor studenten die geïnteresseerd zijn in financiën en de aandelenmarkt. Aandelenbeleggingen zijn een populaire manier om te investeren in de aandelenmarkt. Met online brokerages zoals Robinhood, E-Trade en TD Ameritrade kunnen studenten gemakkelijk en goedkoop in aandelen beleggen. Investeren in cryptocurrencies zoals Bitcoin en Ethereum zijn de afgelopen jaren ook enorm populair geworden. Studenten kunnen overwegen om online te investeren in cryptocurrencies via platforms zoals Coinbase of Binance.

Het is belangrijk om te onthouden dat beleggen risico’s met zich meebrengt en dat studenten alleen geld moeten investeren dat ze kunnen missen. Het is ook een goed idee voor studenten om zich te laten adviseren door een financieel adviseur voordat ze besluiten om te beleggen. Online beleggen kan een spannende bijbaan zijn, maar het is belangrijk om verantwoord te handelen en je goed te informeren voordat je besluit om te investeren.