Ben je een student en ben je van plan om op kamers te gaan? Dan is het aanvragen van een uitwonende beurs waarschijnlijk iets waar je aan denkt. In Nederland kunnen studenten die niet meer bij hun ouders wonen en op kamers gaan wonen gebruik maken van de uitwonende beurs. Dit betekent dat naast de basisbeurs, die alle studenten ontvangen, er een extra financiële ondersteuning beschikbaar is voor uitwonende studenten. Zo krijgen studenten een extraatje om de hoge kosten van huur, boodschappen en andere eventuele lening/uitgaven te kunnen bekostigen. De uitwonende beurs wordt uitgekeerd door DUO, oftewel de Dienst Uitvoering Onderwijs. Het proces kan ingewikkeld lijken, maar met de juiste informatie en begeleiding kun je het gemakkelijk doorlopen.

De hoogte van een uitwonende beurs

De hoogte van een uitwonende beurs in Nederland hangt af van verschillende factoren, zoals het type opleiding dat je volgt, je leeftijd en je woonsituatie. Over het algemeen is de maximale uitwonende beurs in het hoger onderwijs voor studenten van 18 jaar en ouder in het studiejaar 2021-2022 € 377,27 per maand. Dit bedrag kan iets hoger zijn als je aanvullende beurzen ontvangt, zoals een aanvullende beurs of een reisproduct voor het openbaar vervoer.

Als je een mbo-opleiding volgt, kan de hoogte van de uitwonende beurs lager zijn dan in het hoger onderwijs. In het mbo wordt namelijk onderscheid gemaakt tussen opleidingen op niveau 1 en 2 en opleidingen op niveau 3 en 4. De maximale uitwonende beurs voor mbo studenten van 18 jaar en ouder in het mbo-niveau 3 en 4 bedraagt in het studiejaar 2021-2022 € 292,59 per maand.

Het is belangrijk om te realiseren dat de hoogte van de uitwonende beurs een maximumbedrag is. Dit betekent dat je alleen dit bedrag kunt ontvangen als je aan alle voorwaarden voldoet. Als je bijvoorbeeld meer verdient dan het toegestane bedrag of als je een te hoog vermogen hebt, kan het zijn dat je minder of geen uitwonende beurs ontvangt. Het is daarom verstandig om de voorwaarden voor het ontvangen van een uitwonende beurs goed te bekijken voordat je een aanvraag indient.

Voorwaardes voor het verkrijgen van een uitwonende beurs

Om in aanmerking te komen voor een uitwonende beurs, moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen. Hieronder bespreek ik de belangrijkste voorwaarden:

 • Inschrijving bij een erkende onderwijsinstelling
  Om in aanmerking te komen voor een uitwonende beurs, moet je ingeschreven staan bij een erkende onderwijsinstelling. Dit betekent dat je een opleiding moet volgen die erkend is door de overheid. Je kunt dit controleren op de website van DUO.
 • Voltijd opleiding
  Je kunt alleen in aanmerking komen voor een uitwonende beurs als je een voltijd opleiding volgt. Een deeltijd opleiding of een opleiding in de avonduren komt dus niet in aanmerking.
 • Leeftijd
  Je moet minimaal 18 jaar oud zijn om in aanmerking te komen voor een uitwonende beurs. Ben je jonger dan 18 jaar, dan kun je alleen in aanmerking komen voor een thuiswonende beurs.
 • Woonplaats
  Je moet aantonen dat je daadwerkelijk op een ander adres woont dan bij je ouders. Dit kun je doen door middel van een huurcontract, een inschrijving bij de gemeente of een bankafschrift.
 • Inkomen en vermogen
  Je inkomen en vermogen hebben invloed op de hoogte van de uitwonende beurs. Zo wordt er bijvoorbeeld gekeken naar het inkomen van je ouders en naar je eigen bijbaantje. Als je zelf meer verdient dan een bepaald bedrag, kan dit van invloed zijn op de hoogte van de beurs.
 • Nationaliteit
  Om in aanmerking te komen voor een uitwonende beurs, moet je de Nederlandse nationaliteit hebben of een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd.

Hoe vraag ik een uitwonende beurs aan?

Het aanvragen van een uitwonende beurs in Nederland gaat via de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Hieronder leg ik stap voor stap uit hoe je een uitwonende beurs kunt aanvragen:

 • Stap 1: Maak een DigiD aan
  Om een uitwonende beurs aan te vragen, heb je een DigiD nodig. Dit is een persoonlijke inlogcode waarmee je kunt inloggen op verschillende websites van de overheid, waaronder die van DUO. Als je nog geen DigiD hebt, kun je deze aanvragen op de website van DigiD.
 • Stap 2: Log in op Mijn DUO
  Ga naar de website van DUO en log in met je DigiD op Mijn DUO. Hier kun je een aanvraag indienen voor een uitwonende beurs.
 • Stap 3: Vul het aanvraagformulier in
  Vul het aanvraagformulier in met je persoonlijke gegevens en de gegevens van je opleiding. Je moet ook aangeven op welk adres je woont en welke bankrekening je hebt. Zorg ervoor dat je alle gevraagde informatie correct invult, zodat DUO je aanvraag snel kan verwerken.
 • Stap 4: Upload de benodigde documenten
  Om je aanvraag te completeren, moet je enkele documenten uploaden. Dit zijn onder andere een bewijs van inschrijving van je opleiding en een bewijs van je woonadres, bijvoorbeeld een huurcontract of een verklaring van de gemeente.
 • Stap 5: Verstuur de aanvraag
  Controleer nog een keer alle ingevulde gegevens en uploadde documenten en verstuur vervolgens de aanvraag. Na het versturen van de aanvraag krijg je een bevestiging van DUO.
 • Stap 6: Wacht op bericht van DUO
  DUO gaat je aanvraag beoordelen en zal binnen enkele weken laten weten of je in aanmerking komt voor een uitwonende beurs. Als je aanvraag is goedgekeurd, ontvang je maandelijks een bedrag op je bankrekening.

Let op: Het kan zijn dat DUO aanvullende informatie van je nodig heeft voordat ze je aanvraag kunnen goedkeuren. Zorg er daarom voor dat je bereikbaar bent en eventuele vragen van DUO snel kunt beantwoorden.

Moet je een uitwonende beurs terugbetalen?

Of je een uitwonende beurs moet terugbetalen, hangt af van de situatie. In principe hoef je de uitwonende beurs niet terug te betalen als je binnen tien jaar na het behalen van je diploma weer aan het werk gaat. Als je binnen deze termijn niet aan het werk gaat, dan kan het zijn dat je de studiefinanciering moet terugbetalen. Als je te veel studiefinanciering hebt ontvangen, bijvoorbeeld doordat je meer hebt verdiend dan het toegestane bedrag of omdat je niet aan alle voorwaarden hebt voldaan, dan moet je wel geld terugbetalen.

Sinds 2015 is de basisbeurs voor nieuwe studenten in het hoger onderwijs vervangen door het leenstelsel. Dit betekent dat nieuwe studenten een studielening kunnen afsluiten om hun studie te bekostigen. Deze lening moet in principe worden terugbetaald, ongeacht of je na het behalen van je diploma aan het werk gaat of niet. Het is belangrijk om je goed te laten informeren over de voorwaarden en gevolgen van het ontvangen van studiefinanciering voordat je een aanvraag doet. Zo kun je een weloverwogen keuze maken over de financiering van je studie en voorkom je verrassingen achteraf.

Studiefinanciering voor thuiswonende studenten

In Nederland is er ook een studiefinanciering beschikbaar voor thuiswonende studenten. Deze studiefinanciering wordt ook wel de basisbeurs genoemd. Het bedrag van de basisbeurs is lager dan dat van de uitwonende beurs, omdat thuiswonende studenten minder kosten hebben voor bijvoorbeeld huur en levensonderhoud. In het hoger onderwijs bedraagt de maximale basisbeurs voor studenten van 18 jaar en ouder in het studiejaar 2021-2022 € 109,58 per maand. Voor mbo-studenten van 18 jaar en ouder bedraagt de maximale basisbeurs in het studiejaar 2021-2022 € 92,09 per maand.

Naast de basisbeurs is het ook mogelijk om een aanvullende beurs te ontvangen. Of je in aanmerking komt voor een aanvullende beurs hangt af van het inkomen van je ouders. Als je ouders niet veel verdienen, kun je in aanmerking komen voor een aanvullende beurs waardoor je totale studiefinanciering hoger wordt.