Het schrijven van een motivatiebrief kan voor sommige mensen als moeilijk worden ervaren, omdat het een belangrijk onderdeel is van het sollicitatieproces en het kan bepalen of je wel of niet wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Ook kan het lastig zijn om jezelf op de juiste manier te presenteren en de werkgever te overtuigen dat jij de beste kandidaat bent voor de functie. Echter, met de juiste voorbereiding en aanpak kan het schrijven van een motivatiebrief een stuk makkelijker worden. 

Wat is een motivatiebrief?

Een motivatiebrief is een brief waarin je uitlegt waarom je geïnteresseerd bent in een bepaalde baan, stage of studie en waarom jij geschikt bent voor deze functie. Het is een belangrijk onderdeel van een sollicitatie en kan doorslaggevend zijn in het krijgen van de gewenste functie. In een motivatiebrief vertel je niet alleen over je kwalificaties en ervaring, maar ook over je persoonlijkheid, motivatie, en hoe jij jezelf ziet bijdragen aan de organisatie. Het doel van de motivatiebrief is om te laten zien dat je een geschikte kandidaat bent voor de functie en om de interesse van de werkgever te wekken, zodat hij of zij je uitnodigt voor een sollicitatiegesprek.

Een goede motivatiebrief is afgestemd op de vacature en het bedrijf waar je solliciteert. Het is daarom belangrijk om de vacaturetekst en de website van het bedrijf goed te bestuderen voordat je begint met het schrijven van je motivatiebrief. Door je brief aan te passen aan de vacature en het bedrijf, laat je zien dat je echt gemotiveerd bent en dat je je goed hebt verdiept in de organisatie. 

De inhoud van een motivatiebrief

Een motivatiebrief is een belangrijk onderdeel van een sollicitatie en het is essentieel om deze goed te beginnen om de aandacht van de werkgever te trekken. Hier zijn enkele tips om een motivatiebrief te beginnen:

Start met een sterke openingszin

De openingszin is een van de belangrijkste onderdelen van een motivatiebrief omdat het de eerste indruk geeft aan de werkgever. De werkgever krijgt vaak tientallen sollicitatiebrieven binnen en zal deze snel doorlezen om te kijken welke kandidaten de moeite waard zijn om verder te overwegen. Daarom is het van groot belang dat je in de openingszin de aandacht van de werkgever weet te trekken.

Een sterke openingszin moet de interesse van de werkgever wekken en ervoor zorgen dat hij of zij verder wil lezen. Het kan helpen om een originele of pakkende zin te gebruiken, bijvoorbeeld door iets te zeggen over jezelf, het bedrijf of de functie waarop je solliciteert. Ook kun je een vraag stellen die de werkgever aan het denken zet en hem of haar nieuwsgierig maakt naar de rest van je brief.

Gebruik een pakkende openingszin om de aandacht van de lezer te trekken en nieuwsgierigheid op te wekken. Bijvoorbeeld: 

 • “Met veel enthousiasme solliciteer ik naar de functie van … bij [bedrijfsnaam].”
 • “Ik werd meteen geïnspireerd door de visie van uw bedrijf op [onderwerp] en daarom solliciteer ik naar de functie van … “
 • “Als [functie] heb ik de vaardigheden en ervaring die nodig zijn om bij te dragen aan het succes van uw bedrijf.”
 • “Ik was zeer geïnteresseerd toen ik de vacature zag voor [functie] en ik zou graag mijn kwaliteiten inzetten om het team van [bedrijfsnaam] te versterken.”
 • “Met mijn achtergrond in [vakgebied] en mijn passie voor [onderwerp], ben ik ervan overtuigd dat ik een waardevolle aanvulling zou zijn op uw team als [functie].”

Maak duidelijk waarom je solliciteert

Het is belangrijk om in je motivatiebrief duidelijk te maken waarom je solliciteert, omdat het de werkgever laat zien dat je serieus geïnteresseerd bent in de functie en het bedrijf. Door te laten zien waarom je solliciteert, toon je aan dat je de tijd hebt genomen om de vacature en het bedrijf te bestuderen en dat je jezelf goed hebt ingelezen.

Bovendien kan het tonen van je motivatie en interesse voor de functie en het bedrijf een positieve invloed hebben op de werkgever. Het laat zien dat je gemotiveerd bent om een bijdrage te leveren aan het bedrijf en dat je enthousiast bent over de mogelijkheden die de functie biedt. Dit kan ervoor zorgen dat de werkgever eerder geneigd is om je uit te nodigen voor een gesprek en kan dus van invloed zijn op je kansen om de functie te krijgen.

Een goede manier om duidelijk te maken waarom je solliciteert, is door in te gaan op de specifieke aspecten van de functie en het bedrijf die je aanspreken. Je kunt bijvoorbeeld benadrukken hoe de functie past bij je ervaring en vaardigheden, of hoe je denkt dat je een bijdrage kunt leveren aan het bedrijf. Dit maakt je brief persoonlijker en relevanter voor de werkgever. Bijvoorbeeld: 

 • “Ik solliciteer naar deze functie omdat het past bij mijn ervaring en vaardigheden, en ik denk dat ik een bijdrage kan leveren aan het succes van uw bedrijf.”
 • “Deze functie spreekt me aan vanwege de mogelijkheden om mijn kennis en vaardigheden verder te ontwikkelen, en om bij te dragen aan het realiseren van de doelen van uw bedrijf.”
 • “Ik solliciteer naar deze functie omdat ik mijn carrière wil voortzetten in [functiegebied], en ik geloof dat deze functie de juiste stap is om mijn doelen te bereiken.”
 • “Het bedrijf waarop ik solliciteer heeft een uitstekende reputatie en staat bekend om zijn innovatieve aanpak. Ik zou graag deel uitmaken van dit team en mijn bijdrage leveren aan de verdere groei en ontwikkeling van het bedrijf.”
 • “De functie waarop ik solliciteer past bij mijn passie voor [onderwerp] en ik ben erg enthousiast over de mogelijkheden om mijn kennis en ervaring op dit gebied toe te passen en te delen met het team.”

Vermeld hoe je het bedrijf hebt gevonden

Het is belangrijk om te laten weten hoe je een bedrijf hebt gevonden in je motivatiebrief omdat dit de werkgever laat zien dat je hebt nagedacht over je sollicitatie en dat je actief op zoek bent gegaan naar een functie bij het bedrijf.

Het toont aan dat je geïnteresseerd bent in de specifieke functie en het bedrijf, en dat je niet zomaar lukraak solliciteert op elke vacature die je tegenkomt. Het laat ook zien dat je je tijd hebt genomen om onderzoek te doen naar het bedrijf en wat het doet, wat aangeeft dat je serieus bent over het verkrijgen van de functie.

Als je vermeldt hoe je het bedrijf hebt gevonden, kan dit ook helpen om een band te creëren tussen jou en de werkgever. Als je bijvoorbeeld vermeldt dat je het bedrijf hebt gevonden via een persoonlijke connectie, kan dit de indruk wekken dat je al bekend bent met het bedrijf en dat je al relaties hebt binnen het bedrijf.

Tot slot kan het vermelden van hoe je het bedrijf hebt gevonden, de werkgever helpen om te begrijpen welke kanalen het meest effectief zijn om vacatures te adverteren. Dit kan hen helpen bij het ontwikkelen van toekomstige wervingsstrategieën en kan jou helpen om beter te begrijpen waar je in de toekomst op zoek moet gaan naar vacatures. Bijvoorbeeld:

 • “Ik heb uw bedrijf gevonden via LinkedIn en was meteen onder de indruk van de manier waarop u uw missie en visie communiceert. Dit inspireerde mij om te solliciteren naar de openstaande functie.”
 • “Via een vriend van mij hoorde ik over uw bedrijf en de uitdagende werkomgeving. Na het bezoeken van uw website en het lezen van de vacature, was ik direct geïnteresseerd om deel uit te maken van uw team.”
 • “Ik kwam uw bedrijf tegen tijdens mijn zoektocht naar bedrijven die actief zijn in de [functiegebied]-sector. De indrukwekkende groei en ontwikkeling die uw bedrijf heeft doorgemaakt, maakte me nieuwsgierig en motiveerde me om te solliciteren.”
 • “Als frequente bezoeker van uw website was ik op de hoogte van uw bedrijf en diensten. Toen ik zag dat u op zoek bent naar een nieuwe [functietitel], dacht ik meteen dat mijn vaardigheden en ervaringen goed zouden passen bij deze functie.”
 • “Ik heb uw bedrijf ontdekt tijdens het bijwonen van een conferentie over [onderwerp] en was onder de indruk van uw innovatieve benadering en prestaties in de sector. Dit maakte me erg enthousiast om te solliciteren naar de openstaande functie bij uw bedrijf.”

Wees beknopt en duidelijk

Het is belangrijk om beknopt en duidelijk te zijn in een motivatiebrief omdat werkgevers vaak veel sollicitaties ontvangen en slechts beperkte tijd hebben om elke sollicitatie grondig te beoordelen. Een lange, onsamenhangende motivatiebrief kan snel worden afgekeurd en kan ervoor zorgen dat je niet wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek.

Daarom is het van belang om jezelf zo helder en beknopt mogelijk uit te drukken. Door je punt direct en in eenvoudige taal te maken, kun je de aandacht van de werkgever trekken en laten zien dat je in staat bent om helder en effectief te communiceren. Het gebruik van onnodige jargon en wollige taal kan je boodschap vertroebelen en ervoor zorgen dat de werkgever zich afvraagt wat je nu eigenlijk bedoelt.

Bovendien kan het beknopt en duidelijk zijn in je motivatiebrief laten zien dat je in staat bent om de belangrijkste informatie te identificeren en prioriteiten te stellen. Dit is een belangrijke vaardigheid in veel beroepen en kan werkgevers laten zien dat je in staat bent om effectief te communiceren en te organiseren. Zorg dat je in de eerste paar zinnen duidelijk maakt waarom je solliciteert en wat je motivatie is, maar wees ook beknopt. Een motivatiebrief moet niet te lang zijn en de aandacht van de lezer vasthouden.

 • “Ik solliciteer naar deze functie omdat mijn vaardigheden en ervaringen goed aansluiten bij de vereisten van de functie.”
 • “Mijn passie voor [onderwerp] en mijn ervaring in [gerelateerde ervaring] maken mij een geschikte kandidaat voor deze functie.”
 • “Als [functietitel] bij [bedrijf] zou ik graag bijdragen aan [doelstellingen van het bedrijf].”
 • “Met mijn [specifieke vaardigheid] en [gerelateerde ervaring] ben ik goed uitgerust om [specifieke taak] uit te voeren in deze functie.”
 • “Mijn doel is om mijn vaardigheden en kennis verder te ontwikkelen in een uitdagende werkomgeving zoals deze functie biedt.”

Kortom, hoewel het schrijven van een motivatiebrief uitdagend kan zijn, kan het met de juiste voorbereiding en aanpak een stuk makkelijker worden. Het is vooral belangrijk om jezelf goed te informeren en te presenteren op een manier die aansluit bij de functie en het bedrijf. Door bovenstaande tips te gebruiken, kun je een sterke opening schrijven voor je motivatiebrief die de interesse van de lezer wekt en je sollicitatie een goede start geeft.