Veel studenten aan hogescholen en universiteiten worstelen met verschillende soorten verslavingen – maar hoe vaak komt het voor dat studenten aan een verslaving lijden? Verslaving kan in vele vormen voorkomen, waaronder alcohol- of drugsmisbruik, gokverslaving, internetgebruiksstoornis (IUD), winkelverslaving en zelfs videospelverslaving. Elke vorm van verslaving kan schadelijke gevolgen hebben voor iemands gezondheid en welzijn; maar jongvolwassenen zijn bijzonder kwetsbaar door de nieuwe vrijheden die gepaard gaan met een verblijf op de universiteit of hogeschool. In deze blog onderzoeken we de meest voorkomende verslavingen onder studenten vandaag de dag, wat ze veroorzaakt en hoe ze succesvol behandeld kunnen worden.
Overzicht van de meest voorkomende verslavingen onder studenten
Als studenten hebben we allemaal een aantal dingen gemeen: colleges, examens, en misschien ook wel ons sociale leven. Maar wist je dat er ook een aantal verslavingen zijn die vaak voorkomen in de studententijd? Sommige studenten kunnen moeite hebben om een balans te vinden tussen student zijn en een sociaal leven leiden, waardoor ze zichzelf verliezen in verslavingen zoals alcohol of drugs. Anderen krijgen te maken met een video game of sociale media verslaving, waardoor ze hun studie prestaties in gevaar brengen. Of het nu gaat om iets dat ogenschijnlijk onschuldig lijkt of iets dat veel ernstiger is, het is belangrijk dat we als studenten deze problemen herkennen en elkaar ondersteunen om er overheen te komen en gezond te blijven.
Drugsverslaving
Het is altijd al een probleem geweest: drugsverslaving onder studenten. Veel studenten worden geconfronteerd met de druk van academische prestaties en sociale verwachtingen. Dit kan hen ertoe aanzetten hun toevlucht te nemen tot drugs om stress te verminderen of hun humeur te verbeteren. Voor sommige studenten is het overmatig alcohol drinken en drugsgebruik problematisch. Bijvoorbeeld als je deze middelen gebruikt om onderliggende psychische klachten te onderdrukken. Heb je het idee dat je te veel drinkt, of juist drinkt om beter met jouw psychische, sociale of studieproblemen om te gaan, maak dan een afspraak bij je huisarts , om samen naar het onderliggende probleem te kijken.
Sociale media
Sociale media is tegenwoordig niet meer uit ons dagelijks leven weg te denken. We scrollen dagelijks door onze tijdlijn, plaatsen likes en reageren op berichten van onze sociale contacten. Echter, kan het overmatig gebruik van sociale media leiden tot verslaving en dit kan weer gepaard gaan met negatieve gevolgen, zoals een afname van de academische prestaties. Studenten die langdurig online zijn en meer tot in de late uurtjes doorgaan dan goed voor ze is, ervaren vaak concentratieverlies en vermoeidheid, wat weer een negatieve invloed kan hebben op hun studieresultaten. Het is daarom belangrijk om onze sociale media-gebruiken in balans te houden.
Overmatig technologiegebruik en stress
In onze moderne, technologie-gedreven wereld is het moeilijk om niet door schermen omringd te worden. We brengen uren door voor computers, laptops, smartphones en tablets, en dit kan aanzienlijke gevolgen hebben voor onze geestelijke gezondheid. Studies hebben aangetoond dat er een sterk verband bestaat tussen overmatig technologiegebruik en stress. Hoewel technologie ons leven op vele manieren heeft verbeterd, is het belangrijk om onze schermtijd te beperken om onze mentaliteit en welzijn te behouden.
Smartphoneverslaving
Smartphoneverslaving is een verslaving die steeds vaker voorkomt in onze maatschappij en helaas niet zo onschuldig is als het lijkt. Het kan ernstige gevolgen hebben voor ons leerproces en ons geheugen. Tijdens het gebruik van smartphones raken onze hersenen namelijk verslaafd aan het constante en snelle verwerken van informatie. Hierdoor raken we gewend aan het snel scannen van informatie en het oppervlakkig lezen van teksten. Dit kan leiden tot een verminderde concentratie en slechtere informatieopslag in ons geheugen. Het is dus belangrijk om bewust om te gaan met ons smartphonegebruik en regelmatig pauzes in te lassen om ons brein te laten rusten en informatie beter te kunnen onthouden.
Voedselverslaving
Voedselverslaving is een ernstig probleem dat vele mensen treft en uiteindelijk kan leiden tot slechte gezondheidsresultaten. Het consumeren van voedingsmiddelen die veel suiker, vet en zout bevatten, kan verslavend zijn en ertoe leiden dat mensen deze voedingsmiddelen steeds vaker consumeren. Voedselverslaving kan gewichtstoename en obesitas veroorzaken, wat kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals diabetes, hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten. Daarom is het belangrijk om bewust te zijn van wat we eten en om ons dieet in evenwicht te houden met voldoende groenten, fruit en magere eiwitten. Door bewust te eten en voedzame maaltijden te kiezen in plaats van bewerkte voedingsmiddelen, hebben we meer energie, houden we ons lichaam gezond en verminderen we de kans op gezondheidsproblemen zoals gevolg van voedselverslaving.
Gameverslaving
Gamen is een favoriete en populaire vorm van entertainment geworden voor jongeren over de hele wereld. Hoewel plezier hebben en ontspannen belangrijke aspecten van gaming kunnen zijn, kan het ook problematisch worden wanneer het constant spelen van games een verslaving wordt. Inzicht in de negatieve impact van gameverslaving is niet alleen belangrijk voor het onderwijs en de carrièremogelijkheden, maar ook voor een gezond en gelukkig leven. Gameverslaving kan leiden tot verminderde academische prestaties en werkprestaties, slechte gezondheid en sociale isolatie. Het is belangrijk dat jongeren de verschillen tussen vrijetijdsbesteding en verslaving begrijpen om hun toekomst positief te beïnvloeden.
Het is duidelijk dat verslavingen, zelfs de meest voorkomende onder studenten, een aanzienlijk negatief effect kunnen hebben op de academische prestaties, de geestelijke gezondheid, het leren en het geheugen, de lichamelijke gezondheid en zelfs de carrièremogelijkheden. Deze verslavingen kunnen echter vermeden worden met een mindful bewustzijn van ons gedrag en passende grenzen bij het gebruik van technologie. Begin met het in de gaten houden van je eigen handelingen: Is er een bepaalde activiteit of reeks taken waarvan je merkt dat je er langer mee bezig bent dan nodig? Ben je in staat om iets gedaan te krijgen in een gepaste hoeveelheid tijd of merk je dat je gemakkelijk bent afgeleid? Controle nemen over je activiteiten kan helpen om het risico op het ontwikkelen van een verslaving te verminderen. Ook het aanvullen van je tech-gebruik met meer gezonde gewoonten, zoals elke dag naar buiten gaan voor wat frisse lucht of lid worden van een club of sportteam om actief en sociaal te blijven, kan een effectieve manier zijn om verslaving te voorkomen. Tot slot is het belangrijk voor verslaafde studenten om met iemand te praten als je het gevoel hebt dat je verslaving uit de hand loopt – eerder vroeger dan later professionele hulp zoeken is belangrijk!