Ben jij op zoek naar een goed betaalde bijbaan? Volkomen logisch. Het studentenleven is zeker niet goedkoop. Collegegeld, huur, biertje in je favoriete kroeg… de kosten lopen snel op. Als student heb je niet veel tijd om te werken, maar je wilt al helemaal niet eindigen met torenhoge schulden aan het einde van je studie. 

Het is daarom zinvol om op zoek te gaan naar een goedbetaalde bijbaan waarmee je in korte tijd zoveel mogelijk geld kunt verdienen. Maar wat zijn de meest lucratieve bijbaantjes voor studenten? Dit zijn de 8 best betaalde bijbanen die voor studenten:

1. IT-support

Er is een groot tekort aan geschikte ICT-vaardigheden. Als je handig bent met computers en technologie, overweeg dan om IT-ondersteuning te bieden aan bedrijven of individuen. Dit kan variëren van het oplossen van technische problemen tot het adviseren over de aanschaf van techniek. Bijvoorbeeld als professionele helpdeskmedewerker of in een ICT-klas voor senioren.

2. Tutoring

Ben je goed in specifieke vakken zoals wiskunde, wetenschappen of talen? Waarom zou je dan geen bijles geven, bijvoorbeeld aan middelbare scholieren? Want jezelf verhuren als bijlesstudent is dankbaar werk. Het leuke is dat je op verschillende manieren kunt werken. Als je het via een bijlesbureau doet, kun je een uurloon van 10-16 euro verdienen, maar als je alles zelf doet, heb je een veel hoger uurloon. Ouders betalen al snel €30, €40 of zelfs €50 per uur voor bijles voor hun kinderen. 

3. Horeca

Bijbanen in de horeca kunnen een geweldige optie zijn voor studenten, omdat ze vaak flexibele uren bieden en je de mogelijkheid biedt om in contact te komen met veel verschillende mensen. Het is een brede sector met ontzettend veel verschillende functies en afwisselend werk. Medewerker achter de bar, in de bediening, of in de catering, het zijn allemaal functies die de titel ‘goed betaalde bijbaan’ verdienen. Hoewel de werkzaamheden verschillen, hebben ze één ding gemeen: de fooi. En dat tikt lekker aan naast het horeca salaris. 

4. Freelance schrijven of vertalen

Als je een talent voor schrijven of een tweede taal beheerst, kun je overwegen om als freelancer te werken. Ben je goed in snel typen? En heb je goede oren? Dan kan het interessant zijn om jou een dienst aan te bieden als transcribent. Luister naar interviews en schrijf die interviews op papier. Dit moet op de juiste manier gebeuren en daar hoort verantwoordelijkheid bij. Dit zie je echter terug in je uurloon en je hoeft geen fysiek werk te verrichten. 

5. Logistiek werk

Werken in de logistiek als student kan een geschikte optie zijn omdat deze vaak flexibele werktijden biedt en je vaak de mogelijkheid hebt om fulltime of parttime te werken. Je zou kunnen werken als magazijnmedewerker. Dan ben je verantwoordelijk voor orders en bestellingen klaarleggen, dozen inpakken of het verzenden en verplaatsen van goederen. Je zou ook kunnen werken als chauffeur. Bijvoorbeeld door het vervoeren van goederen of personen naar verschillende bestemmingen. In de logistiek zijn eigenlijk altijd wel bijbanen te vinden en je wordt vaak goed betaald. 

6. Marketing en communicatie

Als je vaardig bent met sociale media platforms, kun je overwegen om als social media manager te werken. Je zou verantwoordelijk kunnen zijn voor het creëren en plannen van content, het beheren van de online aanwezigheid van een bedrijf en het analyseren van de prestaties van sociale media campagnes. De laatste jaren zoeken ze regelmatig studenten in deze sector. 

7. Financiële dienstverlening

Als je een achtergrond in economie of financiën hebt, kun je overwegen om een bijbaan te zoeken bij een bank, verzekeraar of financieel adviesbureau. Ben je geïnteresseerd bent in het analyseren van data, kun je overwegen om als marketingonderzoeker te werken. Je zou verantwoordelijk kunnen zijn voor het verzamelen en analyseren van data over consumentengedrag. Ligt dit je niet? Dan je ook administratief werk verrichten of mensen telefonisch te woord staan. 

8. Eigen baas

Tot slot kan je er voor kiezen om te werken als eigen baas. Als student werken als eigen baas kan een geschikte optie zijn als je op zoek bent naar flexibiliteit en de mogelijkheid om je eigen tijd in te delen. Je kan bijvoorbeeld diensten aanbieden aan bedrijven of particulieren op een zelfstandige basis. Bijvoorbeeld als tekstschrijver, grafisch ontwerper, webdeveloper, translator, fotograaf, etc. Zo kun je met je eigen business best een leuk zakcentje verdienen.

Houd er rekening mee dat deze bijbaantjes vaak wel specifieke vaardigheden of opleidingen vereisen, dus het is belangrijk om te kijken naar wat bij jou past en wat jij kunt bieden. Het is ook altijd aan te raden om te informeren naar de verdiensten in jouw regio, voor een realistisch beeld van jouw perfecte bijbaan.