Het studentenleven is onomkeerbaar. Je krijgt maar één keer de kans om het beste uit dit leven te halen, het ten volle te beleven en er met weemoed op terug te kijken. Naast je serieuze studie wil je kunnen stappen en geen feestje mislopen. Een grote uitdaging want tegenwoordig is alles erg duur. Grote kans dat je je nieuwe leven behoorlijk in je portemonnee voelt. Collegegeld hier, borrel daar. En je moet de huur betalen. Op welke manier? Nou, we hebben het voor je op een rijtje gezet. Lees hieronder hoe je geld kunt besparen als student.

Ten eerste is het erg handig om al je inkomsten en uitgaven op te schrijven. Neem een ​​maand de tijd om te zien waar jouw geld is gebleven. Je zult misschien snel ontdekken dat je veel verspilde uitgaven hebt waarvan je snel kunt besluiten dat je ze in de toekomst niet meer nodig hebt. Denk aan een duur sportschoolabonnement waar je nooit gebruik van maakt.

Bespaar op boodschappen

Door grote inkopen in een keer te doen kan je op korte termijn geld besparen. Dit is vooral handig voor dagelijkse benodigdheden zoals boodschappen en toiletartikelen. Het is ook vaak voordeliger om te winkelen bij voordeelwinkels. Zijn er geen voordeelwinkels bij jou in de buurt of ben je erg gehecht aan de reguliere supermarkt? Dan kan je eventueel kiezen voor huismerken. Deze boodschappen zijn vaak veel goedkoper.

Internet is jouw bron voor kortingscodes en coupons. Het klinkt misschien als een open deur, maar houd aanbiedingen in de gaten. Maak gebruik van handige apps en reclamefolders. Zo zie je in één oogopslag waar je punten kunt verdienen voor de goedkoopste nieuwe wasmiddelen.

Hier koop je goedkope versproducten

Buitenlandse winkeltjes of markten zijn een geweldige plek om versproducten te kopen, zoals groenten, fruit, vlees en vis. De prijzen zijn vaak lager dan bij supermarkten en de kwaliteit is vaak beter. Ga je toch naar de supermarkt? Veel supermarkten en slagers verkopen dagverse producten die niet verkocht zijn gedurende de dag. Deze producten worden vaak verkocht met kortingen omdat ze snel verkocht moeten worden.

Kook zelf lekkere maaltijden

In plaats van regelmatig uit eten te gaan, kun je besparen door thuis te koken of zelf eten mee te nemen. Samen met je huisgenoten koken is voordelig én gezellig. Dit is niet alleen goedkoper, maar vaak ook gezonder. Of heb je bijvoorbeeld nog een restje pasta in de koelkast liggen? Neem dan je eigen lunch mee in plaats van elke dag een lunch en koffie te kopen bij de kantine. De goedkoopste optie voor een student is door zelf je eigen eten mee te nemen van huis naar school.

Loop alle aanbiedingen af

Als student heb je een soort VIP-status. Vaak krijg je studentenkorting op vertoon van je studentenpas. Bioscopen, sportscholen, schoonheidssalons, restaurants, enz. Soms wordt het niet duidelijk weergegeven, maar je kunt wel korting krijgen. Schroom niet om te vragen naar eventuele kortingen. Je krijgt al snel 20% korting, wat je weer kan uitgeven aan iets anders of kan sparen natuurlijk. Zeker de moeite waard om te checken.

Ga de strijd aan met stroomvreters

Als student kun je op verschillende manieren besparen op energiekosten. Zet allereerst apparaten uit als je ze niet gebruikt, zoals computers, televisies en verlichting. En zet de verwarming lager als je weg bent of slaapt, en zet hem hoger als je thuis bent. Dit kan je besparing op de energierekening verhogen. Of overweeg een slimme thermostaat. Slimme thermostaten kunnen je helpen om de verwarming op afstand te regelen en te plannen, en je kunt ook de temperatuur instellen als je niet thuis bent.

Stel je aankopen uit

Probeer uitgaven aan onnodige dingen die je niet echt nodig hebt, zoals snacks, kleding en elektronica, te verminderen of uit te stellen. Koop ook niet meteen een nieuw product als er iets stuk gaat. Je moeder of grootmoeder kan het nog steeds repareren. Ben je alsnog op zoek naar een nieuwe smartphone, laptop of tablet? Koop dan niet bij de eerste verkoper die je tegenkomt. Vergelijk producten op een vergelijkingssite en check of je te veel betaalt. 

Een student zijn met minder geldzorgen doe je zo

Geld sparen en besparen is natuurlijk een stuk makkelijker als je een bijbaan hebt. Naast studeren wil je natuurlijk genieten van je studententijd en leuke dingen doen met vrienden. Desondanks zijn er veel bijbaantjes voor studenten die geschikt zijn voor hun drukke schema’s. Veel winkels, restaurants, cafes en bars zoeken naar part-time verkoopmedewerkers die tijdens de drukke uren kunnen werken. 

Maak gebruik van tweedehands spullen

Er zijn veel sites waarbij je voor een prikkie of zelfs gratis spullen op de kop kunt tikken. ZO kunnen de kosten voor dure studieboeken hoog oplopen. Zo zonde als je ze tweedehands veel goedkoper kunt vinden. Kijk voor tweedehands studieboeken op Marktplaats of je jouw boeken ziet, dat kan je een duit in je zak schelen. 

Dit geldt ook voor tweedehands kleding. Organiseer een ruilavond met een paar vrienden of vriendinnen. Neem bijvoorbeeld allemaal kledingstukken mee die je niet meer draagt, en ruil ze voor nieuwe items. Deze laatste tip kan ervoor zorgen dat je veel geld bespaart.