Babykleren wassen kan een ontmoedigende taak zijn voor nieuwe ouders, vooral als ze ervoor willen zorgen dat hun delicate kleding in topvorm blijft. Van het begrijpen van de juiste temperaturen en wasmiddelen tot de beste manier om wit van kleur te scheiden – al deze elementen spelen een rol bij de wasdag voor pasgeborenen. Maar met de juiste stappen is het wassen van de eerste garderobe van je kleintje eigenlijk heel eenvoudig en stressvrij! Lees verder voor informatie over de beste manier om die babykleding sprankelend schoon te krijgen en tegelijkertijd veilig te houden.

Bepaal het beste type wasmiddel voor de kleren van je baby

Als ouder wil je natuurlijk het beste voor je kind, ook als het aankomt op babykleding wassen. Het is dan ook belangrijk om het juiste neutraal wasmiddel te kiezen. Bij het selecteren van het beste wasmiddel voor je baby’s kleding, moet je letten op het feit dat het hypoallergeen is en geen agressieve chemicaliën bevat. Het liefste een PH-neutraal en dermatologisch getest wasmiddel gebruiken. Deze chemicaliën kunnen je baby’s huid irriteren en onaangename huiduitslag veroorzaken. Door te kiezen voor een mild en veilig wasmiddel, kan je ervoor zorgen dat de kleren van je baby fris en schoon worden, zonder dat dit nadelige gevolgen heeft voor hun tere huidje. Dit geldt ook voor het beddengoed, hydrofiele doeken, bad capes en andere producten waarmee zijn of haar huidje mee in aanraking komt.

Behandel vlekken vooraf met zuiveringszout, witte azijn en/of citroensap

Niets kan frustrerender zijn dan een mooie outfit bederven met hardnekkige vlekken. Maar voordat je je kledingstuk in de was gooit, probeer een van deze huismiddeltjes: zuiveringszout, witte azijn en/of citroensap. Zuiveringszout kan helpen bij het verwijderen van vet- en olievlekken, terwijl witte azijn op natuurlijke wijze geuren kan verminderen en kleurvervaging kan voorkomen. Citroensap, dat bekend staat om zijn blekende werking, is effectief bij het verwijderen van vlekken zoals koffie, wijn en zweet. Door deze schoonmaakmiddelen van tevoren te gebruiken voordat u uw kleding in de machine gooit, kunt u veel geld en frustratie besparen. Probeer het de volgende keer dat u een hardnekkige vlek tegenkomt en bespaar uzelf de moeite van het vervangen van uw favoriete kledingstuk.

Was de kleren in koud water en vermijd warm of heet water

Het zou een grote teleurstelling zijn om een favoriet kledingstuk uit de was te halen en te ontdekken dat het gekrompen is. Gelukkig is er een eenvoudige oplossing om dit te voorkomen: was je kleding in koud water en vermijd warm of heet water. Dit komt omdat warmte ervoor kan zorgen dat de vezels in de stof samentrekken, wat resulteert in krimp. Dus als je zuinig wilt zijn op je kledingstukken en wilt voorkomen dat ze krimpen, was ze dan voortaan op een lagere temperatuur. Zo kun je lang genieten van je favoriete kleding, zonder dat het in de was opeens kleiner wordt.

Na alle vuile was die je er in wast is het goed om af en toe je wasmachine te reinigen. Dit kan heel eenvoudig door een lege trommel te laten draaien op 90 graden. Hiermee worden alle mogelijke bacteriën en schimmels gedood. Je kunt dit misschien een keer extra doen voordat je de babyuitzet en nieuwe babykleertjes gaat wassen.

Hang kleding waar mogelijk te drogen of gebruik een lage warmtestand van de droger

Het is geen geheim dat het milieu onder druk staat en dat we allemaal ons steentje moeten bijdragen om het te beschermen. Een manier waarop we dat kunnen doen, is door thuis ons energieverbruik te verminderen, bijvoorbeeld bij het drogen van onze kleding. Door onze kleding aan een waslijn te hangen waar mogelijk, of het gebruik van een lage warmtestand van de droger, kunnen we onnodige energieverspilling voorkomen terwijl onze kleren nog steeds perfect drogen. Het is een kleine stap die een groot verschil kan maken, dus waarom zou je het niet proberen?

Scheid lichte en donkere kleuren bij het wassen

Wist je dat het scheiden van lichte en donkere kleuren bij het wassen niet alleen je kleding mooier houdt, maar ook verfoverdracht kan voorkomen? Door het mengen van verschillende kleuren kan het voorkomen dat bijvoorbeeld een donker shirt afgeeft op een lichte broek. Dit kan vervelende vlekken en verkleuringen veroorzaken. Door simpelweg lichte en donkere kledingstukken apart te wassen, voorkom je deze frustraties en blijft je kleding er langer als nieuw uitzien. Met deze tip kan je nu optimaal genieten van je hele garderobe, zonder bang te moeten zijn voor ongewenste kleuroverdracht.

Gebruik geurloze wasverzachter

Als ouder wil je niets liever dan het beste voor je baby. Daarom is het belangrijk om aandacht te besteden aan de producten die je gebruikt voor de verzorging van je kleintje. Een gevoelige huid kan namelijk snel geïrriteerd raken door sommige ingrediënten in verzorgingsproducten. In wasverzachters zitten geur- en kleurstoffen die de huid van je baby kunnen irriteren. Een tip om irritatie van de huid te voorkomen is het gebruik van geurloze wasverzachter. Zo komt je baby in aanraking met een zachte, frisse en toch geurvrije kleding zonder dat er stoffen in de wasverzachter zitten die irritatie kunnen veroorzaken. Geurloze wasverzachter zorgt dan ook niet alleen voor een betere verzorging van de gevoelige huid van je pasgeboren baby, maar ook voor extra zachte en frisse kleding voor je kleintje.

Babykleding strijken of niet?

Veel ouders vragen zich af of het nodig is om babykleding te strijken. Het antwoord is eigenlijk afhankelijk van de situatie en persoonlijke voorkeur. Sommige ouders vinden het fijn om kleding te strijken om bacteriën en ziektekiemen te doden, terwijl anderen denken dat strijken de stof juist kan beschadigen. Als je ervoor kiest om babykleding wel te strijken, zorg er dan voor dat je de juiste temperatuur en stand gebruikt om te voorkomen dat de stof verbrandt of verkleurt. Strijk babykleding binnenstebuiten om de stof en print mooi te houden. Uiteindelijk is het belangrijkste dat de kleding schoon en fris is voor je kleintje.

De kleding van je baby goed verzorgen is een belangrijke taak die niet lichtvaardig moet worden opgevat. Met deze tips in gedachten kun je nu de beste beslissing nemen als het om wasdag gaat. Kies een hypoallergeen wasmiddel zonder agressieve chemicaliën, behandel alle vlekken eruit voor het wassen, gebruik altijd koud water en kies waar mogelijk voor drogen aan de lucht of op lage temperatuur in de droger. Verder is het cruciaal dat je de kleren van je baby zo indeelt dat lichte en donkere kleuren gescheiden zijn, om verfoverdracht te voorkomen. Denk er tenslotte aan om wasverzachters zonder parfum te kiezen om de gevoelige huid van je kleintje niet te irriteren. Deze eenvoudige stappen zorgen ervoor dat die kostbare outfits er even levendig uit blijven zien als altijd!