Nu het collegegeld stijgt en de kosten van levensonderhoud in Amsterdam duurder worden, is het geen verrassing dat Nederlandse studenten het steeds moeilijker vinden om hun opleiding te betalen. Hoewel je misschien denkt dat het collegegeld te hoog is en je er niets aan kunt doen – niet getreurd! We hebben uitgebreid onderzoek gedaan om studenten een reeks strategieën aan te reiken om hen te helpen deze kosten te beheersen. Van subsidies en beurzen, mogelijkheden voor studentenbanen, budgetteringstips, kortingen, etc. Lees hier 6 eenvoudige maar effectieve manieren uiteen om je collegegeldplan te realiseren zonder je studie of financiële stabiliteit op te geven.

Het wettelijk collegegeldtarief voor mbo, hbo en de universiteit verschilt per opleiding en instelling. De overheid bepaalt jaarlijks de hoogte van het wettelijk collegegeld. Hieronder vind je een overzicht van de tarieven voor het collegejaar 2022-2023:

  • Mbo niveau: € 1.239,- per jaar
  • Hbo en universiteit: € 2.209,- per jaar voor voltijd studenten

Voor deeltijd- en duale studenten gelden andere tarieven. Daarnaast zijn er uitzonderingen voor studenten die al een bachelor- of masterdiploma hebben behaald en voor studenten die afkomstig zijn uit een land binnen de Europese Economische Ruimte (EER) of Zwitserland. Ook kan je tijdens je studie een tweede opleiding volgen aan een andere onderwijsinstelling. Als je het wettelijk collegegeld betaalt, dan hoef je alleen voor je eerste opleiding het collegegeld te betalen.

1. Begrijp het leenstelsel in Nederland

Het begrijpen van het leenstelsel in Nederland kan verwarrend zijn, maar het is belangrijk voor iedereen die besluit om te gaan studeren. Om te beginnen, moet je in aanmerking komen voor studiefinanciering en een aanvraag indienen. Nadat je gegevens hebt verstrekt over je inkomen, woonkosten en eventuele andere inkomsten, wordt bepaald of je in aanmerking komt voor een lening. De maximale lening die je kunt krijgen is €1091,71 per maand, afhankelijk van je woonsituatie en de hoogte van je collegegeld. Hoewel het verwarrend kan zijn, is het belangrijk om je tijd te nemen om het leenstelsel volledig te begrijpen voordat je leningen afsluit.

2. Leren over de verschillende beurzen die beschikbaar zijn voor Nederlandse studenten

Als Nederlandse student kan het lastig zijn om te weten welke beurzen er allemaal beschikbaar zijn. Gelukkig zijn er veel verschillende opties waar je uit kan kiezen, van beurzen voor internationale studie tot beurzen speciaal voor Nederlandse studenten. Door je goed te informeren over de verschillende soorten beurzen en de criteria waaraan je moet voldoen, kan je een beurs vinden die perfect bij jouw studieplannen past.

Studiefinanciering

Dit is de bekendste beurs in Nederland. Als je aan de voorwaarden voldoet, ontvang je maandelijks geld van de overheid om je studie te betalen. Dit geld kun je gebruiken om je collegegeld te betalen.

Collegegeldkrediet

Dit is een aanvullende lening naast je studiefinanciering, specifiek bedoeld om je wettelijk collegegeld te betalen. Het is een lening die je moet terugbetalen.

DUO Aanvullende Beurs

Als je ouders niet genoeg verdienen om je studie te betalen, kun je in aanmerking komen voor een aanvullende beurs. Dit geld kun je ook gebruiken om je wettelijk collegegeld te betalen.

Erasmus+ beurs

Als je een deel van je studie in het buitenland wilt volgen, kun je in aanmerking komen voor een Erasmus+ beurs. Met deze beurs kun je onder andere je collegegeld in het buitenland betalen.

3. Verminder je overige kosten

Het is geen geheim dat het betalen van het collegegeld een grote uitdaging kan zijn voor de meeste studenten. Gelukkig zijn er manieren om de kosten te verminderen zonder de kwaliteit van je levensstijl op te offeren. Een van de beste manieren is om na te denken over je andere uitgaven.

Denk bijvoorbeeld aan het kiezen van een goedkopere studie en het vermijden van onnodige uitgaven, zoals dure kleding of frequente uitjes. Overweeg ook om een studentenrekening te openen, omdat banken vaak speciale tarieven en kortingen bieden voor studenten. Daarnaast kun je ook kijken naar manieren om te besparen op je dagelijkse uitgaven, zoals het koken van goedkopere maaltijden in plaats van uit eten te gaan.

4. Vind een parttime baan of begin een bijbaantje om extra inkomen te genereren

Het vinden van een parttime baan kan een geweldige manier zijn om extra inkomen te genereren. Een bijbaan kan ook een goede optie zijn als je al een fulltime baan hebt en op zoek bent naar wat extra inkomsten. Er zijn veel opties beschikbaar, van het werken in een supermarkt tot aan het doen van freelance werk. Het is belangrijk om te bedenken wat voor soort werk je leuk vindt en wat bij jouw vaardigheden past. Een bijbaan kan niet alleen zorgen voor extra inkomen, maar kan ook helpen bij het opbouwen van nieuwe vaardigheden en contacten. Dus waar wacht je nog op? Ga op zoek naar een bijbaan die past bij jouw behoeften en begin met het verdienen van extra geld!

5. Betaal in termijnen

Als je ervoor kiest om in termijnen te betalen, is het belangrijk om de voorwaarden te begrijpen en op tijd te betalen. Houd er rekening mee dat sommige instellingen extra kosten in rekening kunnen brengen voor deze service, dus zorg ervoor dat je alle kosten begrijpt voordat je voor deze optie kiest. Om in termijnen te betalen, moet je mogelijk ook een betalingsplan opstellen met de instelling en betalingsafspraken maken om te voorkomen dat je te laat betaalt. Zorg ervoor dat je deze afspraken nauwgezet volgt en bewaar alle betalingsbewijzen zodat je een bewijs hebt van alle betalingen die je hebt gedaan. Betaal in termijnen kan een goede optie zijn als je het verschuldigde collegegeld niet in één keer kunt betalen, maar het is belangrijk om goed te plannen en je financiën te beheren om ervoor te zorgen dat je aan je betalingsverplichtingen voldoet.

6. Maak gebruik van studentenkortingsprogramma’s om geld te besparen

Als student is het belangrijk om verstandig om te gaan met je geld. Gelukkig zijn er talloze manieren om geld te besparen terwijl je studeert. Een manier om geld te besparen op collegegeldkosten is door gebruik te maken van studentenkortingsprogramma’s en -diensten. Er zijn verschillende kortingsprogramma’s beschikbaar voor een groep studenten, zoals kortingen op bioscoopkaartjes, restaurants en kleding. Daarnaast bieden veel bedrijven en organisaties speciale kortingen voor studenten, zoals korting op software en andere benodigdheden. Door slim gebruik te maken van deze kortingsmogelijkheden kun je flink wat besparen op je collegegeldkosten. Dus waar wacht je nog op? Verken de verschillende kortingsmogelijkheden en profiteer ervan!

Navigeren door het proces van de financiering van je opleiding in Nederland kan overweldigend zijn, maar met een beetje hard werken en onderzoek kun je de juiste mix van opties vinden om je vooruit te helpen. Begrijp het leenstelsel, zoek naar toepasselijke beurzen, overweeg belastingaftrek en kredieten, neem deeltijd- of bijbaantjes, kijk naar particuliere studieleningen en maak gebruik van studentenkortingen. Dit zijn allemaal nuttige middelen die de financiële last van het bekostigen van een opleiding in Nederland kunnen helpen verlichten. Door gebruik te maken van deze strategieën kun je ervoor zorgen dat je een weloverwogen beslissing neemt over de financiering van je onderwijsdoelen in dit unieke land. En welke methode of aanpak je ook kiest om je onderwijsbehoeften te financieren, veel succes! Onderwijs is macht en opent nieuwe deuren voor mogelijkheden. Maak er optimaal gebruik van.